Majitelé Partners a Rohlíku budou investovat do farem a potravinářů

Majitel sítě Sklizeno Petr Borkovec posouvá svůj byznys na další úroveň.

Majitel sítě Sklizeno Petr Borkovec posouvá svůj byznys na další úroveň. Zdroj: Anna Vackova, E15

Sortiment farmářské sítě Sklizeno, kterou vlastní Petr Borkovec.
Vedle e-shopu Rohlik.cz bude Tomáš Čupr investovat také do farem a výrobců kvalitních potravin.
Do farem a výrobců bude skupina MFC investovat pro začátek kolem 200 milionů korun.  (ilustrační foto)
I po vstupu MFC zůstane původním majitelům v rukou většinový podíl a manažerská kontrola.  (ilustrační foto)
Sdružení do jednoho holdingu má farmářům mimo jiné poskytnout úspory z rozsahu.  (ilustrační foto)
11
Fotogalerie

Zakladatel sítí Partners a Sklizeno Petr Borkovec začne spolu s byznysmenem Tomášem Čuprem investovat do farmem a výrobců kvalitních potravin. Současně Borkovec získal menšinový podíl v on-line supermarketu Rohlik.cz.

V České republice vzniká nové investiční uskupení, které vkládá kapitál do farem a výrobců kvalitních potravin. Za rodícím se holdingem nazvaným MFC je jednička českého trhu farmářských produktů Sklizeno a zakladatel e-shopu Rohlik.cz Tomáš Čupr. Spolupracují ještě s fondem RSJ Agro ze skupiny miliardáře Karla Janečka a jeho společníků.  

„V prvním kole investujeme 200 milionů korun a snažíme se obchodně, organizačně i strategicky pomáhat do dobré kondice českým farmářům a zpracovatelům,“ řekl na dotaz deníku E15 byznysmen Petr Borkovec. Ten kromě Sklizena spoluvlastní rovněž poradenskou společnost Partners.

Do investičního centra MFC již Sklizeno převedlo dodavatele dietních krabiček Zdravé stravování a producenta vývarů Konečně vývar. V jednání jsou investice do jihočeských biofarem Olešná a Struhy a do biofarmy Skřeněř u Nového Bydžova.

Podíl MFC ve farmách a potravinářích bude 30 až 49 procent. Původním vlastníkům má vždy zůstat majorita a manažerské otěže. Jednotlivé investice Borkovce a Čupra mají být od 1,5 milionu korun do menších projektů až po 25 milionů a více do větších firem.  

Investorský holding MFC sází na to, že pro farmáře a zpracovatele bude atraktivní být součástí většího celku. Mimo jiné kvůli levnějším nákupům, společné logistice a úsporám z rozsahu. Dohromady navíc mají mít silnější pozici vůči řetězcům. Při jednáních se supermarkety totiž často zvláště menší dodavatelé tahají za kratší konec. Firmy sdružené v MFC navíc budou mít zajištěný odbyt přes síť obchodů Sklizeno a Rohlik.cz.

Spolu se vznikem MFC získala Borkovcova skupina Brno Investment Group za deset milionů korun také menšinový podíl v Čuprově internetovém supermarketu Rohlik.cz. V něm má kapitál též skupina Enern. S ní Borkovec spolupracuje na projektu odložených plateb Twisto.

„Líbilo by se mi exkluzivně vytvořit a následně distribuovat velkou veřejnou tranši prospektovaných dluhopisů a tím zajistit další financování expanze Rohlíku a pro naše klienty velmi zajímavý investiční produkt,“ dodal Borkovec k investici do e-shopu.

Tomáš Čupr před Vánocemi zvětšil svůj podíl v Rohlíku o patnáct procent. Získal tím v obchodu většinu. E-shop chystá expanzi do velkých měst střední i západní Evropy. Na to bude potřebovat desítky milionů eur.