Maloobchod v červnu stagnoval. Prodeje rostly e-shopům a zásilkovým službám

Zdroj: Aleš Pospíšil

Tržby v maloobchodě bez prodejů aut v červnu zmírnily meziroční růst na dvě procenta z květnových pěti procent. Rostly tržby za nepotravinářské zboží a pohonné hmoty. V meziměsíčním srovnání tržby obchodníků reálně stagnovaly. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad.

Zvýšení tržeb v maloobchodě nejvíce ovlivnil růst prodeje zboží internetových obchodů a zásilkových služeb, který stoupl o 15,9 procenta. Vyšší tržby zaznamenaly také prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením, ty stouply o 10,2 procenta.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly proti předchozímu měsíci o 2,3 procenta, meziročně o 3,5 procenta.

Za celé 2. čtvrtletí se tržby obchodů, kromě prodejů aut, meziročně zvýšily o 4,2 procenta. Druhé čtvrtletí ale mělo ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o jeden pracovní den více.

„Trh byl ve svém očekávání o trochu optimističtější. Zpomalení růstu tržeb plyne z vyšší srovnávací základny z minulého roku. Letošní červen také měl o jeden pracovní den méně než ten loňský,“ vysvětluje Jakub Červenka, analytik Raiffeisen bank.

„Pomalejší růst tržeb může také souviset s oslabující chutí spotřebitelů utrácet. Extrémně nízká nezaměstnanost a prudký růst reálných mezd budou ale nadále hnát tržby obchodníků výše. Za celý letošní rok budou tržby podle našeho odhadu růst svižným tempem až 6,2 procent,“ doplňuje Červenka.

Podle hlavního ekonoma UniCredit bank Pavla Sobíška za omezenou chutí domácností utrácet za zboží nestál výpadek příjmů. Šlo spíš o kumulovaný vliv několika faktorů, které by jednotlivě nebyly významné. Červen měl meziročně o jeden pracovní den méně.

"Určitý zářez do peněženek spotřebitelů způsobilo zdražení pohonných hmot. A zejména to, že brzký nástup letního počasí asi posunul nákup sezónního zboží do května. Nabízí se ale také otázka, zda rostoucí ceny bydlení nezačínají omezovat schopnost domácností zvyšovat svou útratu za zboží," uvedl Sobíšek.

Červnová data o vývoji maloobchodních tržeb jsou podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče zklamáním, meziroční růst sice pokračuje, ale byl slabší, než se čekalo. "Viníkem jsou v tomto ohledu prodeje potravin, neboť tržby v této položce vykázaly v červnu mírný meziroční pokles," uvedl Jáč.