McDonald's investoval za čtvrtstoletí v Česku pět miliard

McDonald

McDonald Zdroj: Pixabay

McDonald
McDonald
McDonald
McDonald
5
Fotogalerie

Řetězec rychlého občerstvení McDonald's investoval do rozvoje svých restaurací v Česku za 25 let pět miliard korun. Tomasz Rogacz, generální ředitel společnosti pro Česko a Slovensko, to uvedl při příležitosti výročí otevření první restaurace v pražské Vodičkově ulici. Další stovky milionů korun řetězec plánuje investovat v nejbližších letech.

Nejvíc McDonald's v České republice investoval v letech 1994 až 1997 v souvislosti s růstem počtu restaurací. Další vlna investic přišla v letech 2006 až 2010 v souvislosti se změnou designu, kdy firma nahradila dominantní červenou v provozovnách za tmavě zelenou.

Tuto podobu mají v Česku nyní tři čtvrtiny provozoven. V posledních letech společnost investuje do rozvoje elektronických samoobslužných kiosků.

McDonald's v Česku v současnosti zaměstnává pět tisíc lidí. Má tu 95 restaurací, 82 procent mají franšízanti. Loni tržby restaurací se zlatými obloučky přesáhly 4,5 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2015 jde o 200milionový růst. Celosvětově měl McDonald's na konci loňského roku přes 36 tisíc restaurací ve stovce zemí.

Z dalších řetězců rychlého občerstvení v Česku působí například KFC a Burger King.