Megastředisko sází na dobrou adresu

Árkád

Árkád Zdroj: E15

Obchodně-zábavní megastřediska se v Budapešti množí navzdory všeobecné krizi. Árkád2 vznikl rozšířením centra Árkád-1, celkem teď mají zákazníci k dispozici 68 tisíc čtverečních metrů prodejní plochy a středisko je tak největší v zemi. Stojí na mimořádně rušné křižovatce, která z obchodního hlediska patří mezi nejatraktivnější. Jinak by se investor (společnost ECE, která patří do portfolia „katalogové“ rodiny Otto) zřejmě neodhodlal vydat na rozšíření 80 milionů eur.

K investici patří dohoda s desátým budapešťským obvodem, že investor v Árkádu zabezpečí pro obyvatele z okolí 200 parkovacích míst za zvýhodněných podmínek a vybuduje tu i cyklotrasy a stanoviště pro kola. Nová plaza vytvořila 300 pracovních míst. Své obchody zde otevřely nejznámější značky, a to hlavně německé, pro něž představuje německý investor garance do budoucnosti.

V zemi přitom nejsou v posledních letech příznivé podmínky pro podobné záměry. Maloobchodní obrat už od roku 2007 klesá, ve velkých obchodních centrech spadl obrat o 30 procent. Vláda Viktora Orbána navíc prosadila loni v prosinci zákon nazývaný „stop plazám“ platný do konce roku 2014. Výstavba nových obchodů je možná jen na základě zvláštního povolení od ministerstva hospodářství. Árkád 2 ale pod tento zákaz ještě nespadl, investice se totiž začala připravovat už před osmi lety.

Názor vlády, že v Maďarsku je příliš mnoho velkých středisek, které dusí malé soukromníky, potvrzuje osud obrovského střediska s názvem KÖKI-terminál silnice na letiště. Toto centrum krachuje, což však analytici zdůvodňují slabou koupěschopností obyvatelstva na kraji města. Statistiky totiž tvrdí, že například v Praze je na obyvatele víc čtverečních metrů megamarketů.

Předsedkyně Svazu maďarských nákupních středisek Judit Balatoniová je ohledně osudu těchto center celkově skeptická, ale nejnovějšímu předpovídá úspěchy. „Lokalita – to je klíčové slovo a Árkád je na nejatraktivnějším místě. Je možné, že úspěch centra povzbudí další rozvoj,“ konstatuje.

Maďarské hrátky s Evropou