Miliardář Šmejc koupil pražskou reprodukční kliniku s ročním obratem kolem 150 milionů

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Jiří Šmejc
Jiří Šmejc
Jiří Šmejc
Jiří Šmejc
5
Fotogalerie

Investiční skupina Emma Capital miliardáře Jiřího Šmejce koupila pražskou reprodukční kliniku Europe IVF International, píší Hospodářské noviny (HN). Hodnotu transakce deník neuvedl, roční obrat zdravotnického zařízení je podle něj kolem 150 milionů korun. 

Koupi kliniky potvrdil mluvčí skupiny Emma Capital Pavel Zuna. "V této fázi je naše role spíše ve financování," řekl HN. Dodal, že pokud se nestane něco mimořádného, hodlá skupina jít při dalších akvizicích ve zdravotnictví metodou postupných kroků.

Ke koupi kliniky Europe IVF International se skupina Emma Capital spojila s firmou Innova Healthcare. Ta se podle HN bude o společný reprodukční podnik starat provozně. Innova Healthcare vlastní několik zdravotnických zařízení v Praze, Ostravě a Brandýse nad Labem. Ve společném podniku se Šmejcovou skupinou má 30procentní podíl.

Kliniku Europe IVF International založil v roce 2010 lékař David Kult. Soustředí se hlavně na reprodukční medicínu a endoskopické operace se zaměřením na léčbu neplodnosti. V prvních letech se orientovala převážně na zahraniční klientelu, mimo jiné z Německa, Itálie, Francie či USA. Postupně ale roste počet českých pacientů.

HN připomínají, že reprodukční medicíně v Česku dominuje zdravotnická skupina FutureLife, která spadá do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Kliniky skupiny FutureLife se kromě Česka a Slovenska nachází také ve Velké Británii, v Irsku, v Rumunsku, Finsku a Estonsku. Podle HN je FutureLife po španělské skupině IVI dvojkou na evropském trhu.

Podnikatel Jiří Šmejc je podle říjnového žebříčku časopisu Forbes s majetkem 20 miliard korun 10. nejbohatším Čechem. Šmejc je menšinovým vlastníkem a předsedou představenstva společnosti Home Credit, která poskytuje spotřebitelské půjčky. Do loňského roku byl také partnerem miliardáře Karla Komárka v loterijní skupině Sazka. Kromě aktivit spojených s investiční skupinou Emma Šmejc také vlastní ostrovní hotelový resort v Maledivské republice.