Miliardář Vítek udeřil na Pietro Filipi a Karu kvůli vyklizení prodejen

Skupina CPI chystá proti vyklízení prodejen Pietro Filipi a Kara právní kroky.

Skupina CPI chystá proti vyklízení prodejen Pietro Filipi a Kara právní kroky.

Michal Mička a jeho skupina C2H vyklízí prodejny kvůli ze strachu ze zajištění zboží obchodními centry.
Prodejna Kara je například i v pražském multifunkčním centru Quadrio, které je projektem CPI PG miliardáře Radovana Vítka.
Radovan Vítek, realitní magnát a majitel skupiny CPI
Pietro Filipi vyklízí prodejny.
Michal Mička financoval expanzi i z dluhopisů.
6
Fotogalerie

Skupina CPI miliardáře Radovana Vítka vlastnící řadu obchodních center chystá právní kroky proti společnosti C2H podnikatele Michala Mičky kvůli vyklízení prodejen módních značek Pietro Filipi a Kara. Mička zdůvodňuje odvoz zboží ochranou zásob před jejich zajištěním obchodními centry kvůli neplacení nájemného. CPI to označila za vydírání.  

„O tomto postupu jsme nebyli předem informováni. V médiích se majitel značek Michal Mička odvolává na ochranu zboží, přičemž představa, že bychom my jako zkušený pronajímatel v tomto konkrétním případě přistoupili k zadržování zboží, je velmi naivní. K výkonu zadržovacího práva přistupujeme vždy s opatrností a pečlivě zvažujeme všechny okolnosti,“ sdělil manažer CPI Petr Brabec. 

K CPI se připojil rovněž realitní byznysmen Richard Morávek vlastnící olomouckou Galerii Šantovka. „Právní kroky zvažujeme. Nemám ani pocit, že by se snažili najít nějaké řešení, v podstatě s námi nekomunikovali,“ řekl Morávek. 

Mička označuje podniknutá opatření za snahu ochránit svůj majetek před zajištěním ze strany obchodních center, kterým dluží na nájemném. „Odvezli jsme zásoby na centrální sklad. Jde o ochranu zboží,“ uvedl Mička pro server Seznam Zprávy, který na vyklizení obchodů upozornil. 

Po oznámení CPI o podniknutí právních opatření Mička zopakoval, že kroky jeho holdingu nesměřovaly proti nikomu konkrétnímu. „Zásoby jsme stáhli čistě z důvodu ochrany našeho majetku. Další vyjednávání bude probíhat mimo média a budeme se bavit o tom, jak nastalou situaci řešit,“ sdělil. 

V každém případě však překvapení nad kroky C2H vyjadřují také poradci, kteří obchodní centra spravují. „Něco podobného a v takovém rozsahu se na českém trhu ještě nestalo. Většinu vlastníků a provozovatelů tento přístup značně zaskočil, protože o tomto postupu nikdo nebyl předem informován,“ řekl Tomáš Míček, šéf správy obchodních center v poradenské společnosti CBRE. „Tento přístup celkové situaci vůbec nepomáhá. Pro některé vlastníky obchodních center bude velice složité se po této zkušenosti vrátit k jednacímu stolu s těmito značkami a to může mít pro tyto značky ještě horší následky,“ dodal konzultant.

Mička označil vyklizení prodejen za krok v rámci vyjednávání s obchodními centry o nových nájemních podmínkách. Jeho síť totiž podobně jako další obchodníci trpí výrazným propadem tržeb kvůli letošním mimořádným opatřením. Skupina C2H má navíc i velké závazky z vydaných dluhopisů. 

Celkem se jedná o 35 obchodů Kara a 23 provozoven Pietro Filipi. V obchodních centrech vlastněných skupinou CPI je 13 Mičkových prodejen. 

„Tento způsob vyjednávání podmínek se nám zdá poněkud nešťastným, s trochou nadsázky bychom ho mohli označit až za vydírání. Na to samozřejmě v žádném případě nepřistoupíme,“ dodal Brabec z CPI.