Monopol Šmejcovy OPAP je v pořádku, rozhodl řecký soud

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Monopol řecké společnosti OPAP na provoz sázek a loterií na domácím trhu je legální. Rozhodl o tom řecký soud, který tak odmítl dlouhodobé námitky konkurenčních firem a zajistil společnosti OPAP dominantní postavení na řeckém trhu. Ve firmě OPAP má významný podíl český investor Jiří Šmejc.

OPAP je jednou z největších sázkových firem v Evropě. Společnost má exkluzivní právo na provozování loterií v zadluženém Řecku až do roku 2030 a na sportovní sázky do roku 2020. Britské firmy nabízející sázky na sport William Hill, Sportingbet a Stanleybet však od roku 2004 protestují proti monopolu firmy a tvrdí, že porušuje pravidla EU o svobodném trhu služeb.

Řecký soud rozhodl, že reformy, které Atény uskutečnily v sektoru hazardních her od roku 2011, chrání monopol OPAP v souladu s evropským právem. Podle soudu je monopol zaměřen na boj proti nelegálnímu sázení a trestné činnosti v oblasti hazardních her.

Pravidla EU zakazují, aby státy udělily výlučné právo na provozování hazardu pouze jedné společnosti, pokud se úřady skutečně nesnaží omezit přístup k hazardním hrám a kontrolovat expanzi sektoru v rámci boje proti trestné činnosti. Řecký soud požádal o radu i nejvyšší evropský soud, který loni rozhodl, že monopol je nelegální. Dodal však, že řecké úřady nebudou muset otevřít sektor, pokud přijmou reformy, které mají ochránit spotřebitele.

OPAP má tržní hodnotu 3,4 miliardy eur (93,5 miliardy korun) a kolem 5000 provozoven v Řecku a na Kypru. Firma nedávno spustila prodej stíracích losů a plánuje spustit nové videoloterijní terminály.

Řecko loni prodalo kontrolní podíl v OPAP česko-řecké skupině Emma Delta, kterou vede Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizací v Řecku od poskytnutí finanční pomoci. Za třetinový podíl skupina zaplatila 652 milionů eur.