Na slevy Češi stále slyší: před Ikeou se nocovalo

Ikea

Ikea Zdroj: CTK

(OBRAZEM) Kvůli slevám pro první návštěvníky prodejny Ikea na pražském Černém Mostě někteří lidé před obchodem nocovali. Čelo fronty zde čekalo zhruba od středečních 22 hodin. Před otevřením se fronta táhla přes celé parkoviště. Firma pro prvních 500 návštěvníků nabídla slevové kupony na 2 tisíce korun. Až na několik případů předbíhání na konci davu nenastaly po otevření prodejny žádné incidenty.

„My jsme tu od tři čtvrtě na pět a jsme zhruba dvěstěpadesátí, takže to máme jistě,“ řekl jeden z čekajících ve frontě. Podle něj se slevové kupony dostanou pouze na lidi, kteří přišli hned po nich a čekají o několik metrů dál. Všichni ostatní podle něj dnes přišli zbytečně. Firma ale lákala i na slevu vybraného nábytku a jídla.

Ikea akci zorganizovala jako oslavu dokončení rekonstrukce obchodního domu v Praze-Černém Mostě, jehož plocha se díky stavebním úpravám zvýšila o zhruba 50 procent na 36 500 metrů čtverečních. Ikea v Česku provozuje čtyři obchodní domy a je zde největším prodejcem nábytku. Mezi tuzemskými obchodníky s nábytkem v poslední době kvůli oslabené poptávce zákazníků zuří cenová válka a předhánějí se v nabídkách slev, které činí i několik desítek procent.

IkeaIkea | CTK

Češi podobné slevové akce vyhledávají. Například v roce 2002 na otevření nového obchodu Electro World v Praze na Zličíně čekalo zhruba 10 tisíc lidí a v okolí prodejny zkolabovala doprava. Dramatický průběh měl v roce 2005 novoroční výprodej řetězce Carrefour, který lákal zákazníky až na 95procentní slevy. Výprodej tehdy provázely tlačenice, rvačky a chaos.

IkeaIkea | CTK