Nařízení EU hýbe s prodeji vysavačů. Obchodníci si vytvářejí zásoby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Robert Scarth, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Obchodníci s domácími spotřebiči si vytvářejí zásoby výkonných vysavačů. V září totiž vstoupí v platnost nařízení Evropské unie, které na území osmadvacítky zakazuje výrobu a dovoz vysavačů s příkonem nad 1600 wattů. Ačkoli by zásoby starých typů vysavačů měly velkým prodejcům vydržet nejméně do Vánoc, poptávka už nyní rychle stoupá.

„Od rána neřeším nic jiného než vysavače,“ říká Václav Blecha z internetového obchodu Nemeckespotrebice.cz. Zákazníci se podle něj obávají, že vysavače splňující novou evropskou normu nebudou poskytovat stejný sací výkon, jako současné modely.

To potvrzuje i spolumajitel obchodu Luxusnielektro.cz Aleš Perlík. „Roste poptávka například po určitých vysavačích značky Miele, které mají příkon přes 2200 wattů,“ uvádí. Zatímco velcí obchodníci se podle něj na zájem zákazníků předem připravili a nakoupili zásoby „výběhových“ modelů, které jim vydrží přinejmenším do Vánoc, menší prodejci tuto možnost nemají.

„Prodejci se vysavači předzásobují,“ uvedla i Michala Gregorová, mluvčí společnost Internet Mall. Přestože provozovatel největšího českého internetového obchodu Mall.cz zatím výrazný růst poptávky po vysavačích nepociťuje, předpokládá, že hlavní vlna zájmu dorazí během několika týdnů. Podle Gregorové dají zákazníci starším modelům přednost mimo jiné díky tomu, že ceny vysavačů splňujících novou evropskou ekologickou normu budou vyšší.

Obchodníci mají desítky tisíc „starých“ vysavačů

Že se prodejci vysavači s vysokým výkonem předzásobili, potvrzuje i Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů. „Na trhu jsou desítky tisíc vysavačů se starými parametry,“ tvrdí prezident sdružení Jan Šach. Podle něj lze současnou situaci přirovnat ke klasickým žárovkám, které prodejci nabízeli ještě dlouho po zákazu jejich dovozu. Zákazníci se ale nemusí obávat toho, že by vysavače splňující novou normu vysávaly hůře, dodal.

Prodejce elektroniky Datart na rozdíl od internetových obchodů zvýšený zájem zákazníků o vysavače neočekává. Dodavatelé totiž již od loňského roku zavádějí postupně na trh ekologické alternativy spotřebičů, které mají být vyřazeny z výroby. Ty jsou ze strany zákazníků poměrně dobře přijímány a je o ně zájem,“ uvedla mluvčí řetězce Jana Choroušová.

Nařízení komise č. 666/2013
Vysavače uváděné na trh Evropské unie nesmí mít od 1. září 2014 příkon vyšší než 1600 wattů a přesahující 62 kilowatthodin. Výjimku budou mít vysavače s vodním filtrem, na které se tyto limity nevztahují. Prodejci po tomto datu nesmí starší typy vysavačů dále dovážet, mohou ale doprodávat skladové zásoby. Nařízení se bude dále zpřísňovat. Od 1. září 2017 si budou vysavače muset vystačit 900 watty a roční spotřebou do 43 kilowatthodin. Nařízení zároveň zavádí takzvané ekoštítky. Ty budou kromě energetické třídy uvádět i schopnost vysavače odstraňovat prach na koberci a na tvrdé podlaze.