Nizozemská nadace se postavila nejbohatšímu člověku světa

Carlos Slim

Carlos Slim Zdroj: profimedia.cz

Nezávislá nadace spojená s nizozemskou telekomunikační společností KPN chce zablokovat navrhovanou nabídku na převzetí nizozemské skupiny mexickou América Móvil za 7,2 miliardy eur (185,3 miliardy korun). Nadace KPN byla zřízena na ochranu důležité národní infrastruktury v době, kdy bývalý státní monopol byl privatizován. Nyní oznámila, že využije opce na nákup akcií, aby získala téměř 50 procent hlasovacích práv v KPN.

América Móvil vlastní v KPN 30 procent. Na počátku tohoto měsíce uvedla, že hodlá koupit i zbývajících 70 procent akcií. Firmu vlastní mexický miliardář a nejbohatších muž světa Carlos Slim.

„Nadace zasáhla tímto způsobem, aby ochránila zájmy KPN a zainteresovaných stran, včetně akcionářů, zaměstnanců, zákazníků, odborů a obecně nizozemské společnosti,“ uvádí se v prohlášení nadace. Tyto zájmy jsou podle nadace ohrožené tím, že América Móvil nekonzultovala své rozhodnutí s KPN předtím, než svůj záměr oznámila.

Podle analytiků je nyní možné, že se América Móvil obrátí na Evropskou unii, aby zvážila legalitu nadace. Kroky nadace totiž mají za cíl udržet KPN ve vlastnictví Nizozemska a mohou mít stejný dopad, jako zlaté akcie, které jsou nelegální. Mexická firma by se také mohla pokusit dále jednat a zvýšit cenu. To však někteří považují za nepravděpodobné, protože Slim vybudoval své obrovské impérium zahrnují maloobchodní, finanční, infrastrukturní a ropné firmy díky nákupům podhodnocených firem.