Obchod mezi Českem a SAE může růst nad 25 miliard korun

Dubaj, SAE

Dubaj, SAE

Obchodní výměna České republiky a Spojených arabských emirátů by v budoucnu mohla přesáhnout miliardu amerických dolarů (25,6 miliardy korun). Shodli se na tom ministr ekonomiky SAE Sultán Mansúrí s náměstkem českého ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Vladimírem Bärtlem. Mansúrí do Česka přijel na Česko-emirátské obchodní fórum, kterého se zúčastnilo víc než 50 českých firem.

Český export do emirátů se v posledním roce zvýšil na rekordních 798 milionů dolarů (20,4 miliardy korun). Vyváží se hlavně sklo, digitální datové systémy a automobily Škoda. České sklo, zejména unikátní lustry, je v SAE k vidění v luxusních hotelech i ve stanicích dubajského metra. Ze Spojených arabských emirátů se do ČR dováží zejména hliník a polyestery potřebné pro automobilový průmysl.

Česko-emirátské obchodní fórum zorganizovaly hospodářské komory České republiky a Dubaje. Vedle českých podniků se ho účastnily také zástupci významných emirátských společností. České firmy jsou podle mluvčího MPO v emirátech aktivní v rámci uskupení registrovaného tam pod názvem Czech Business Council.