Obchod s krásou roste, zákroků přibylo o patnáct procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

V estetické medicíně tvoří čím dál větší podíl zákroků lasery a injekce. Zkrátka výkony méně náročné a s kratší dobou rekonvalescence než klasické plastické operace.

Klinikám estetické medicíny loni přibylo klientů. Perfect Clinic, která patří k největším zařízením specializovaným na tuto péči, uvádí nárůst o dvacet procent. Další ze špičky oboru, klinika Asklepion, o patnáct procent. Nejsou to ale jen největší kliniky, komu se daří. Také menší pražské klinice Aesthevita přibylo klientů o dvacet procent.„Počet klientů nám v posledních letech stále kontinuálně roste,“ říká pro E15 Anna Bielecká z kliniky Asklepion.

„V oborech plastická nebo cévní chirurgie jde v roce 2017 dokonce o nárůst o desítky procent,“ dodává. Růst vykazují od roku 2016. V roce 2015 měl Asklepion Lasercentrum Praha, nejvýznamnější firma skupiny, tržby 199 milionů korun a o rok později 204 milionů korun. V dřívějším období tržby společnosti propadly kvůli mezinárodní situaci a poklesu počtu klientů z Ruska a Ukrajiny. Ti jsou vedle německy mluvících klientů pro Asklepion důležitou zahraniční skupinou.V Perfect Clinic se v roce 2016 rozhodli vybudovat novou firmu specializovanou na estetickou dermatologii.

Využili tak trend, kdy jednodušší zákroky přinášejí větší růst než samotná plastická chirurgie. „Patnáctiprocentní nárůst výkonů se drží už pár let, díky rozšíření o Perfect Clinic Dermatology se vloni dokonce zvedl na dvacet procent,“ uvedl pro E15 Roman Kufa, spolumajitel Perfect Clinic.Celkem na Perfect Clinic loni udělali 7500 zákroků asi šesti tisícům pacientů. „Z tohoto počtu je asi patnáct procent zahraničních klientů, ponejvíce z německy mluvících zemí,“ sdělil Kufa. Obrat Perfect Clinic v roce 2016 byl 146,6 milionů korun, loňská čísla zatím společnost neuvedla.

Majitel menší pražské kliniky plastické chirurgie Aesthevita Ján Pilka počítá s nárůstem počtu klientek a klientů i letos. „Plastická chirurgie byla ještě donedávna hanlivé slovo a já si myslím, že Češky ještě nedospěly k tomu, aby se učily být krásné,“ myslí si Pilka.Podle odhadů lidí z trhu může trh estetické medicíny v Česku přesahovat dvě miliardy korun ročně. Z toho čtvrtinu mohou přinášet zahraniční klienti. Velké poradenské společnosti, které deník E15 oslovil, tento segment nesledují. Význam jemnějších zásahů než jsou plastické operace, tedy například laserů, injekce botulotoxinu nebo výplní kyselinou hyaluronovou, roste na celém světě.

„Ve světě je v estetické medicíně bez operací nárůst asi desetinásobný,“ uvedl před časem pro E15 majitel Asklepionu Roman Šmucler. V Perfect Clinic tvoří už padesát procent zákroků, proti 46 procentům v roce 2016 nebo 42 procentům v roce 2012. Souvisí to s vývojem metod a s tím, že klienti preferují menší dobu rekonvalescence.

Ale také s tím, že množství plastických operací je omezené počtem chirurgů.Z operací jsou v Perfect Clinic stejně jako v Asklepionu nejoblíbenější operace prsou a víček. Na vzestupu je zájem o lipotransfer, tedy využití vlastního nežádoucího tuku ke zvětšení ňader nebo tvarování pozadí.