Personální bouře ve zdravotnictví nekončí, Vojtěch má nového náměstka

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: jiří koťátko

Adam Vojtěch
Filip Vrubel, náměstek ministra zdravotnictví
3
Fotogalerie

Náměstkem ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha se od prvního března stal analytik Filip Vrubel, specialista na úhrady léků.

Bude takzvaným politickým náměstkem ministra. Ze sedmi náměstků, které měl na ministerstvu Vojtěchův předchůdce, tak zůstali ve funkcích tři. Naopak o svá křesla přišli kromě obou politických náměstků i dva odborní.

Vrubel bude mít na ministerstvu na starost vylepšení elektronických receptů. Ministr Vojtěch slíbil, že do roka vznikne v systému povinných elektronických receptů funkce lékového záznamu, tedy seznam všech léků předepsaných konkrétnímu pacientovi. Kromě toho má řešit odměňování lékáren a jejich dostupnost. Bude také připravovat úpravy systému, jakým se stanovují ceny a úhrady léků.

Vrubel býval ředitelem odboru farmacie na ministerstvu zdravotnictví, v roce 2013 se stal náměstkem ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Naposledy pracoval v poradenské společnosti Deloitte Legal. Tu ale v únoru opustil poté, co dostal nabídku pracovat pro Vojtěcha. „Právníků, jako je pan Vrubel, kteří by se specializovali na zdravotnictví a mají jak zkušenost ze státní správy, tak i ze soukromého sektoru, a mohou tak komplexně pochopit a popsat různé souvislosti, není mnoho,“ řekl Vojtěch.

Vrubel je jedním z lidí, na které si v posledních dvou týdnech stěžují anonymní hanopisy, které rozesílá neznámý autor, vydávající se za zěmastnance ministerstva. Vadí mu, že Vrubel radil i soukromým firmám, může prý jít o střet zájmů. 

Za současné vlády proběhlo ve zdravotnictví už několik významných personálních změn, nejen na pozicích náměstků ministra. Vzápětí po jmenování Vojtěcha ministrem odstoupil ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. Na konci ledna odvolal ministr ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Ztratila prý jeho důvěru kvůli kontaktům s lobbistickými skupinami. Začátkem února odvolal Vojtěch s odkazem na manažerská selhání exministra, ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka. Před týdnem rezignovala ředitelka Státního zdravotního ústavu Jitka Sosnovcová po zveřejnění kritické zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu.