Stát chce umožnit internetový prodej léků na recept

Lékárna

Lékárna Zdroj: profimedia

Ministerstvo zdravotnictví chystá změnu, která by internetovým lékárnám umožnila zásilkový prodej léků na recept. To přineslo výrazné rozšíření jejich byznysu. Tradiční lékárny jsou samozřejmě proti.

Internetové lékárny mají naději na změnu přísných zákonů, podle kterých dosud nesmějí prodávat léky, jež se vydávají na recept. U jejich kamenné konkurence přitom tento prodej tvoří nadpoloviční podíl všech výnosů.

„V Evropě je zásilkový výdej receptových léků čím dál rozšířenější. Je to bezesporu trend. Je to budoucnost lékárenství. Je spíš otázka času, kdy to bude,“ uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch. Dodal ovšem, že změna je otázka let, ne měsíců. Dnes si přes internet lze koupit například léky na horečku jako paralen nebo ibalgin, nikoli ale léky na recept jako přípravky na vysoký krevní tlak nebo třeba antikoncepci.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová uvedla, že ministerstvo je připraveno nejdřív otevřít diskuze a provést analýzy. „Nemůže to být ale jen rozhodnutí ministerstva, ale výstup pro detailní diskuzi s odbornou veřejností,“ uvedla. Podle předsedy asociace internetových lékáren Vladimíra Finsterleho je prodej léků ověřený v zemích severní Evropy a není důvod jej nespustit u nás. „Jsme připraveni k diskuzím i k samotnému zásilkovému prodeji léků na recept,“ uvedl Finsterle.

I v současné době podle něj někteří lékárníci svým pacientům zejména na venkově léky vozí, a tím porušují pravidla. Finsterleho Lékárna.cz má proto ve své mobilní aplikaci prodej receptových léků už předpřipravený. Pro ty internetové lékárny, které nemají silnou síť kamenných poboček, by umožnění prodeje receptových léků znamenalo významné rozšíření byznysu.

„Osobně vnímám, že v tomto volebním období dojde k určitému posunu a prvním testům v této záležitosti,“ podotýká podnikatel a spolumajitel Lékáren Pilulka Martin Kasa. „Určitě budu u nás ve firmě iniciovat, abychom se v případě uvolnění legislativy těchto testů zúčastnili a zjistili zájem pacientů. Už nyní se na nás obracejí a diví se, že jim daný lék nemůžeme doručit,“ dodal Kasa.

Proti možnosti zásilkového prodeje léků v minulosti opakovaně vystupovala Česká lékárnická komora. Obává se problémů s doručením a s poradenstvím. Vystavovat pacienty riziku jen proto, že internetoví obchodníci chtějí pod rouškou péče o pacienty rozšířit svůj sortiment a zvýšit své zisky, není na místě,“ usnesli se delegáti komory před dvěma lety. Podle průzkumu, který si nechávala loni dělat lékárnická komora, si tři čtvrtiny lidí myslí, že prodej léků na recept přes internet není dost bezpečný. Mezi lidmi nad padesát let si to myslí osm z deseti.