Ochráníme vás před EET, slibuje spolek kontroverzního youtubera

Youtuber, který si říká Mike je pán, je znám svým neotřelým přístupem k městské policii

Youtuber, který si říká Mike je pán, je znám svým neotřelým přístupem k městské policii Zdroj: mikejepan

Demonstrace proti EET na Václavském náměstí
Demonstrace proti EET na Václavském náměstí
Demonstrace proti EET na Václavském náměstí
Demonstrace proti EET na Václavském náměstí
Demonstrace proti EET na Václavském náměstí
16
Fotogalerie

Za téměř devět tisíc korun ročně by se podnikatel nemusel bát úředníků, kteří ho chtějí postihovat kvůli EET. Advokátní komora ale před takovou nabídkou důrazně varuje. 

Nová služba AntiEET.cz, která chce zajišťovat právní ochranu proti pokutám v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb, neskrývá vysoké ambice. Za roční poplatek 8990 korun hodlá ve spolku provozovatelů služeb v gastronomii a hotelnictví sdružovat restauratéry a poskytovat jim právní zastoupení v případě, že je úřednici budou chtít kvůli EET pokutovat.

Podnikatel se tak prý nebude muset bát, když zaměstnanec zapomene zákazníkovi vydat účtenku či v pokladně dojde toner.  Hrozila by přitom pokuta až půl milionu korun. 

Spolek spoléhá na to, že zvítězí ve správním řízení kvůli chybám druhé strany. „Vzhledem ke skutečnosti, že finanční úřady nikdy nejednaly podle správního řádu, vše totiž řeší podle daňového řádu, jsme připraveni na to, že v řízeních udělají desítky chyb,“ uvádí kontroverzní youtuber a tvář nové služby Mikael Oganesjan.

Vlastníkem domény AntiEET.cz je podnikatel Petr Kocourek, který spolu s Oganesjanem řídí také službu pojištění proti pokutám. Díky ní získal spousty zkušeností a neobává se kriminalizace svého počínání. „V dopravě se úřednici všemožnými prostředky pokoušeli napadnout či zastavit naši činnost. Nikdy v této snaze nebyli úspěšní,“ vysvětluje. 

Advokátní komora přesto restauratéry před službou varuje. „Pojištění smí uzavírat nebo zprostředkovat pouze osoba s příslušným oprávněním, pán ale podniká jako fyzická osoba a antiEET není společností zapsanou ve veřejném rejstříku. Já si dovolím před přijetím nabídky uvedené společnosti všechny důrazně varovat,“ podotýká mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

„Ani uváděný spolek není pojišťovnou ani pojišťovacím zprostředkovatelem, takže ani tudy tak legální cesta nevede,“ dodává. Ministerstvo financí se k nově vznikající službě odmítlo konkrétně vyjádřit.