Odboráři se dohodli s vedením Tesca, platy jim vzrostou o 2,2 procenta

Tesco Letňany

Tesco Letňany Zdroj: e15

Obchodní řetězec Tesco zvýší v ČR od 1. července mzdy zaměstnancům s tarifní mzdou až o 2,2 procenta, dohodli se na tom zástupci firmy a odborových organizací Tesco Stores. Výši průměrné mzdy společnost neuvedla.

„I přes probíhající změny organizačních struktur a vytváření jednotného řídícího týmu ve střední Evropě se nám podařilo dohodnout se zaměstnavatelem každoroční navýšení mezd, a to ve všech pozicích s tarifní mzdou, až do výše 2,18 procenta,“ uvedl zástupce odborových organizací Milan Matušík.

„Investice do našich zaměstnanců je pro Tesco velice důležitá a to nejen prostřednictvím navyšování mezd, ale také prostřednictvím široké nabídky zaměstnaneckých výhod, školení a rozvoje, které pomáhají našim zaměstnancům v kariérním postupu,“ dodal šéf českých prodejen Tesco Martin Beháň.

Loni i předloni společnost také zvýšila platy v průměru o dvě procenta. Tesco v Česku ve finančním roce 2013/2014 prohloubilo ztrátu na čtyři miliardy korun. V předchozím účetním roce propad činil 1,1 miliardy korun. Tržby řetězce klesly o 3,5 procenta na 42,4 miliardy korun. Podle firmy jsou výsledky hospodaření ovlivněny mimořádným odpisem pozemků a budov, jinak společnost v ČR zůstává zisková.

Tesco v ČR na začátku roku oznámilo zavření hypermarketu v Ústí nad Labem a pražského supermarketu ve Smíchovské tržnici. Jako důvod uzavření prodejen společnost uvedla silné konkurenční prostředí v oblasti a nevýhodnou polohu obchodů. Tesco v ČR provozuje přes 200 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Má téměř 14 tisíc zaměstnanců.