OMV loni v Česku zvýšila zisk o 44 procent, tržby klesly

OMV

OMV Zdroj: ČTK

Rakouská společnost OMV, která provozuje v Česku síť čerpacích stanic, loni v tuzemsku zvýšila čistý zisk o 43,8 procenta z 390 na 561 milionů korun. Tržby za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží naopak klesly o 2,5 procenta na 17,6 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

„OMV Česká republika v únoru završila proces optimalizace sítě čerpacích stanic na konečné číslo 140. V loňském roce jsme významně investovali do projektu kompletní modernizace sítě,“ řekl ředitel OMV Česká republika Daniel Vasilache. Firma podle něj v roce 2017 zmodernizovala v ČR 33 čerpacích stanic, další revitalizuje v letošním roce. Náklady nespecifikoval.

Předloni v lednu OMV oznámila, že více než 60 jejích pump v Česku převezme síť Benzina z petrochemického holdingu Unipetrol. Před transakcí měla OMV v tuzemsku 205 čerpacích stanic. Přejmenování bylo dokončeno v letošním roce.

V počtu čerpacích stanic v Česku zaujímá v současnosti OMV páté místo. Nejvíce pump, 406, má Benzina, druhá skupina MOL disponuje 306 stanicemi. Více stanic než OMV má ještě EuroOil státního distributora paliv Čepro (199) a Shell (175). Například Benzina už dříve oznámila, že loni meziročně zvýšila tržby včetně spotřební daně o 30 procent na 23,4 miliardy korun.

Podle údajů ministerstva průmyslu bylo v polovině srpna v tuzemsku motoristům celkem k dispozici 3974 veřejných čerpacích stanic. Ve srovnání s okolními státy vychází Česko jako pumpařská velmoc. Dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.

Mezinárodní ropná a plynárenská společnost OMV patří mezi největší rakouské průmyslové společnosti. V oblasti rafinace a odbytu má společnost k dispozici tři rafinérie s celkovou roční zpracovatelskou kapacitou 17,8 milionu tun. Ke konci roku 2017 provozovala OMV více než 2000 čerpacích stanic v deseti zemích. Společnost provozuje mimo jiné také plynovodní síť v Rakousku a zásobníky plynu v Rakousku a Německu. Na český trh vstoupila firma v roce 1991.