Online nakupování vytáhlo maloobchodní tržby

online nakupování pomáhá maloobchodu (ilustrační foto)

online nakupování pomáhá maloobchodu (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Tržby tuzemských obchodníků v červenci vzrostly. Bez sezonního očištění byly meziročně vyšší o čtyři procenta po červnovém revidovaném poklesu o 2,5 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

K růstu tržeb přispěl vyšší počet pracovních dní, letošní červenec měl o dva dny více než loňský. Na meziročním růstu se podílel více motoristický segment než samotný maloobchod. Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily reálně meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní o 4,4 procenta. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 10,7 procenta, z toho za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 11,1 procenta a za opravy o devět procent.

Maloobchod vytáhl především online prodej

Zvýšení tržeb v maloobchodě nejvíce ovlivnil růst prodeje zboží prodávaného přes internet či prostřednictvím zásilkové služby o 25,8 procenta a potravin v nespecializovaných prodejnách o 1,8 procenta. „V nominálních rostl prodej po internetu podle ČSÚ v červenci o 14,7procenta, což v zásadě odpovídá našim odhadům patnáctiprocentního růstu v letošním roce,“ říká výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška. Podle něj je výhled růstu obchodování přes internet na druhé pololetí letošního roku zatím o něco vyšší, vše ale bude záležet na ochotě domácností utrácet na Vánoce.

Ve specializovaných prodejnách se pak podle ČSÚ zvýšily tržby za prodej počítačového a komunikačního zařízení o devět procent. To potvrzují i prodejci elektroniky. „V Electro Worldu jsme tento trend zaznamenali a předpokládáme, že růst bude pokračovat i v následujících měsících. Blíží se podzim a zima, které dlouhodobě patří v prodeji elektroniky mezi nejsilnější období,“ uvedl Jiří Čihák ze společnosti Electro World. Podle něj budou zákazníci i nadále sledovat trend a více nakupovat přes internet.

Zájem spotřebitelů utrácet je ale prý značně rozložený. „Například na vybrané elektronice lidé šetří výrazněji než dříve, jiná zařízení si naopak neodpustí. Zájem o malé domácí elektrospotřebiče či mobilní telefony však roste i dvouciferným tempem,“ tvrdí ředitel prodeje Expert Elektro Robin Weintritt.

Tržby v maloobchodě (mezinárodní srovnání)Tržby v maloobchodě (mezinárodní srovnání) | CSU

Červenec byl pro obchodníky nejlepší měsíc od února 2011

„Měřeno meziročním vývojem tržeb zažili obchodníci v červenci nejlepší měsíc od února 2011. Na tomto vývoji se nepochybně podepsal meziročně vyšší počet pracovních dní a zřejmě i deštivý červen, který načas omezil různé rekreační aktivity,“ komentoval aktuální údaje Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Podle něj celkový vývoj zapadá do kontextu zpomalování růstu cen v české ekonomice a zmírňování obav domácností ze ztráty příjmu. „Bylo by ale předčasné pokládat červenec za blod zlomu a očekávat v dalších měsících podobně silné přírůstky tržeb. Tomu příjmová situace domácností nenahrává,“ dodává Sobíšek.

Český maloobchod si vedl celkem dobře i v evropském měřítku. V sezónně očištěné podobě vzrostly tržby českého maloobchodu meziročně o 0,7 procenta. Všech 28 členů EU přitom vykázalo průměrný meziroční růst v maloobchodu o 0,2 procenta.

Z regionálních sousedů Česka se dařilo Polsku, jehož maloobchod vzrostl meziročně o 2,9 procenta. Slovensko vykázalo růst 1,9 procenta a v Rakousku o 1,0 procenta. Německo jako jediné ze sousedících zemí zaznamenalo v objemu maloobchodu meziroční propad o 0,8 procenta.

Ze členských států unie se pak nejlépe dařilo obchodníkům v Lucembursku, které vykázalo nárůst objemu tržeb o 17,7 procenta, Malta pak například o 6,0 procenta a Lotyšsko o 5,9 procenta. Největší pokles maloobchodu v EU naopak zaznamenali ve Slovinsku, a to o 3,4 procenta.