Operace Exim Tours: jednou ranou čtyři trhy

Ferid Nasr

Ferid Nasr Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Exim je a zůstane českou firmou, uvedl na včerejší tiskové konferenci Norbert Fiebig, generální ředitel sekce cestovního ruchu v Rewe Group, která přebírá největší českou cestovní kancelář Exim Tours. Nemá tak docela pravdu. Německý kolos si v tuzemském Exim Holdingu pořídil 51 procent a zajistil si luxusní pozici na trzích střední Evropy. Vítězem je ovšem také dosavadní majitel holdingu Ferid Nasr, který si udržel vrcholný post ve výkonném vedení.

Německé partnerství může přinést řadu výhod i klientům, počínaje pohodlnějším dálkovým letadlem a levnějšími hotely v Karibiku konče.

Průnikem skupiny Rewe ztrácí český trh jedno specifikum, kdy lídry trhu byly vesměs tuzemské firmy, a nikoli světoví hráči na poli zájezdů. Před Rewe sice zavítala do českých zemí světová turistická dvojka Thomas Cook, ta však se svou značkou Neckermann zvolila cestu postupného růstu prakticky od nuly a dodnes se dívá první pětce zpovzdáli na záda.

Naopak Rewe skočila hned po české jedničce (podle tržeb i počtu klientů) a v rámci holdingu získala i slovenskou Kartago Tours Slovakia, Kartago Tours Hungary a Exim Tours Poland. Ve všech těchto zemích se holding drží v první pětce, na Slovensku a v Maďarsku je dvojkou. V Polsku a Maďarsku si přitom konkuruje s TUI, respektive Thomasem Cookem.

„Já jsem čekal průnik velkých zahraničních hráčů na český trh daleko dříve. Oni ale dlouho váhali, český trh se jim zdál příliš malý,“ řekl analytik z firmy Mag Consulting Jaromír Beránek. Podle něho je Nasrovou výhodou, že nejprve vytvořil holding a neprodával pouze český Exim Tours. „Rewe se jedinou transakcí dostala v podstatě do celé visegrádské čtyřky,“ dodal Beránek.

Pro české rekreanty může mít spojení s Němci řadu výhod. Rewe má díky kvantitě mnohem lepší vyjednávací pozici vůči hoteliérům a leteckým společnostem. Do skupiny navíc patří hotelové sítě s desítkami tisíc lůžek, například PrimaSol a lti hotels.

Kromě nižších cen se mohou Češi zřejmě těšit i na lepší pokoje. „Každý vlastník hotelů své klienty ubytovává v lepších pokojích. Nemusí tak bydlet nad kotelnou nebo nad kuchyní a závidět Němcům výhledy na moře,“ myslí si Beránek.

Skupina Rewe na druhé straně získá větší manévrovací prostor v Evropě, kde je běžné, že v různých zemích se liší preference klientů. Velké firmy tak balíky zájezdů přesouvají po Evropě podle aktuální poptávky.

Hospodaření největších cestovních kanceláříHospodaření největších cestovních kanceláří|E15

Cestovní kanceláři Exim Tours se vstupem strategického partnera výrazně rozšíří prodejní síť, neboť jeho zájezdy proniknou do supermarketů Billa a Penny, které rovněž patří skupině Rewe. Před Eximem se k velkým transakcím v cestovním ruchu zařadil převod Čedoku od Unimexu k americkoturecké finanční skupině Odien, nákup cestovky Fischer skupinou KKCG a následná akvizice CK Nev-Dama stejnou firmou.