Padesát odstínů šedi porazilo dokonce i Pottera. Pomohl Valentýn

Padesát odstínů šedi

Padesát odstínů šedi Zdroj: Cinemart

Milovníci laciné erotiky konečně měli nač vyrazit do kina. Alespoň o tom vypovídá rekordní úspěch snímku Padesát odstínů šedi v českých kinech. „Během otevíracího víkendu podle našich údajů na film přišlo více než 266 tisíc diváků,“ prozradil Petr Slavík z distribuční společnosti Cinemart.

Potvrdily se tak spekulace, že během svátku svatého Valentýna snímek přiláká spoustu párů i nezadaných diváků. „V sobotu zaznamenalo Padesát odstínů šedi dramaticky vyšší návštěvnost než v ostatní dny, a to včetně premiérového čtvrtka,“ potvrdil Slavík. Podle dat Unie filmových distributorů, která pracuje s daty z menšího počtu kin než distributor, se tržby snímku za první víkend v kinech přehouply přes 36,6 milionu korun.

To je víc než v případě závěrečného dílu Harryho Pottera, ale méně než u posledního dílu Hobita, který doposud držel rekordní zápis. Erotický film však podle prvních odhadů distributora v tržbách porazil i Hobita. Zatímco tyto snímky cílily především na mladší mužské publikum, Padesát odstínů šedi je určené hlavně ženám.

TOP 10 dle premiérového víkenduTOP 10 dle premiérového víkendu | E15

„V kinech jasně převládaly ženy a mezi nimi dominovaly divačky ve věku dvaceti až pětatřiceti let. Většina z nich byly čtenářkami knižní předlohy,“ uvedl zástupce filmového distributora. Přes velký úspěch během premiéry není pravděpodobné, že by snímek výrazněji promluvil do historických tabulek nejnavštěvovanějších filmů českých kin. První vlna zájmu totiž mohla uspokojit poptávku většiny diváků, kteří o film měli zájem.

„Pozitivní reakce divaček ale nasvědčují tomu, že by mohly Padesát odstínů šedi navštěvovat opakovaně, část diváků návštěvu odložila na chvíli, kdy bude v kinech volněji,“ doplnil Slavík. Podle něj tak je velmi střízlivý odhad konečné návštěvnosti zhruba půl milionu diváků.