Penta rozšiřuje polský Dr. Max, chce koncentrovat lékarénský trh

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva Zdroj: ctk

Investiční skupina Penta je blízko převzetí dvou sítí lékáren v Polsku. Drží se tak své strategie dál rozšiřovat firmu Dr. Max a koncentrovat roztříštěný polský trh. „Polský Dr. Max zatím nechce celou transakci komentovat, není dokončena,“ řekl mluvčí investiční skupiny Penta Ivo Mravinac. „Je zapotřebí vyčkat na stanovisko antimonopolního úřadu,“ dodal.

Právě k tamnímu Úřadu pro ochranu soutěže a spotřebitelů podala společnost BRL Center-Polska, která patří Pentě, dvě žádosti o souhlas s pohlcením lékárenských sítí.

Převzít chce firmu Apteka Marzeń, která provozuje lékárny Apteka Pod Lwem. Druhá žádost se týká převzetí sítě s názvem Apteka Magiczna, již provozují firmy MX Holding, Farmako a Helios Farmacja.

Investiční ředitel Penty Václav Jirků nedávno v rozhovoru pro polský deník Puls Biznesu uvedl, že skupina hodlá letos rozšířit svou síť lékáren v Polsku až o sto nových lokalit. Podle Ivo Mravinace je nyní v Polsku síť Dr. Max se zhruba 250 lékárnami dvojkou na trhu, přičemž v loňském roce dosáhla tržeb 200 milionů eur (5,4 miliardy korun) a sedm milionů eur EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů).

Na konci roku by přitom Penta ráda, aby se tržby sítě Dr. Max zvedly na 220 milionů eur a EBITDA na deset milionů eur. Síť lékáren Apteka pod Lwem operuje na území třech vojvodství, přičemž podle posledních údajů činily její tržby v roce 2012 téměř sto milionů korun. Apteka Magiczna provozuje téměř čtyřicet lékáren v pěti vojvodstvích, některé z nich nonstop. Lékárenský trh je v Polsku velmi roztříštěný, téměř polovinu trhu tvoří malé sítě s pěti a více provozovnami.