Philip Morris v Česku zvýšil zisk o téměř šestnáct procent

Philip Morris ČR

Philip Morris ČR Zdroj: profimedia.cz

Philip Morris ČR
iQOS
Zpracovna tabáku Philip Morris
4
Fotogalerie

Společnosti Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vzrostl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o 15,8 procenta na 2,02 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 27,5 procenta na 8,2 miliardy korun.

Výkonnost v první polovině roku podle společnosti odráží lepší než očekávaný objem prodeje tabákových výrobků určených ke kouření, a to navzdory poklesu objemu prodeje, který byl více než vyvážen pozitivními dopady zvýšení cen ve druhé polovině loňského a první polovině letošního roku.

Pokračuje také silný růst prodeje tabákových náplní HEETS a zařízení IQOS, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle firmy v těchto produktech o 90 až 95 procent nižší. V první polovině roku 2019 společnost zaregistrovala 104 tisíc nových dospělých uživatelů IQOS v České republice a 51 tisíc na Slovensku.

Tržby firmy v Česku bez spotřební daně a DPH se zvýšily o 35,1 procenta na 4,9 miliardy korun. Objem domácího odbytu tabákových náplní HEETS se zvýšil o 0,4 miliardy kusů na 0,5 miliardy kusů, odbyt tabákových výrobků určených ke kouření se naopak snížil o 0,2 miliardy na 3,7 miliardy kusů.

Odhadovaný celkový kombinovaný trh cigaret a zahřívaných tabákových výrobků v Česku vzrostl o 0,8 procenta na 10 miliard kusů. Odhadovaný celkový trh cigaret v ČR poklesl o 2,8 procenta na 9,5 miliard kusů, a to zejména kvůli přechodu kuřáků na zahřívané tabákové výrobky.

Na Slovensku se odbyt tabákových náplní HEETS zvýšil o 0,1 miliardy na 0,2 miliardy kusů. Prodej tabákových výrobků určených ke kouření poklesl o 0,1 miliardy na 1,9 miliardy kusů.

Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.