Pietro Filipi je v konkurzu. Česká módní společnost dluží půl miliardy korun

Zavřený obchod Pietro Filipi na Národní

Zavřený obchod Pietro Filipi na Národní Zdroj: E15 Michael Tomeš

Zavřený obchod Pietro Filipi na Národní
Zavřený obchod Pietro Filipi na Národní
Zavřený obchod Pietro Filipi na Národní
Zavřený obchod Pietro Filipi na Národní
Zavřený obchod Pietro Filipi na Národní
14
Fotogalerie

Městský soud v Praze rozhodl o prohlášení konkurzu na společnost Pietro Filipi. Věřitelům dluží asi 513 milionů korun, z toho je objem zajištěných pohledávek zhruba 49 milionů korun. V konkurzu je také společnost Pietro Filipi stores, která provozovala maloobchodní prodejny této české módní značky. V jejím případě výše pohledávek činí přibližně 182 milionů korun, většina je nezajištěných.

Insolvenční řízení s oběma společnostmi bylo zahájeno v únoru. Důvodem byla pandemie koronaviru a nucené uzavření obchodů. Kvůli nedostatku financí majitel firem Michal Mička nebyl schopen pokračovat v hledání investorů a případné reorganizaci společností. S pohledávkami ke společnosti Pietro Filipi se od začátku insolvenčního řízení přihlásilo 153 věřitelů, u Pietro Filipi stores jich je 52.

V případě firmy Pietro Filipi byla přes prohlášení konkurzu se souhlasem insolvenčního správce a prozatímního věřitelského výboru prodána část zásob zboží, které se nacházely v pobaltských státech a na Slovensku. Jejich pořizovací hodnota byla podle společnosti 20 až 25 milionů korun, prodat se je podařilo za zhruba 3,7 milionu korun, vyplývá z protokolu o přezkumném jednání a schůzi věřitelů, která se uskutečnila v pondělí.

Firma Pietro Filipi vykázala loni čistý obrat 227,5 milionu korun, v roce 2019 to bylo asi 434 milionů korun.

Pietro Filipi založil Petr Hendrych, firma se ale potýkala s dluhy. Mička věřil, že dokáže zavedenou značku pozvednout a v roce 2017 se svou investiční společností C2H v ní koupil osmdesátiprocentní podíl, v roce 2019 získal zbývajících 20 procent. Mička se rozhodl oživit také značku Kara, i ta se ale letos dostala do insolvence. Nyní je u ní povolená reorganizace. Zachránit se ji rozhodl její bývalý majitel Zdeněk Rinth, který je připravený do firmy vložit až 90 milionů korun.