Plán na ovládnutí Pražských služeb se zhroutil

Konec transakce

Konec transakce Zdroj: Prazske sluzby

Akvizice Pražských služeb za 800 milionů korun, na které město Praha v minulých týdnech horečnatě pracovalo, padla. Společnost Northward Holdings Limited (NHL) se sídlem na Kypru totiž nevyužila veřejné nabídky Pražských služeb na odkup akcií minoritních vlastníků. Lhůta uplynula 19. srpna. Pražské služby tak nemohou vykoupit 19,3procentní podíl této kyperské firmy, což bylo podmínkou pro to, aby mohla firma vytěsnit všechny minoritní akcionáře.

Informaci serveru E15.cz potvrdil ředitel Pražských služeb Patrik Roman. Další scénář bude podle něho muset předložit rada města. „Možnosti jsme nevyužili z důvodu právní nejistoty spojené s žalobami drobných akcionářů,“ uvedl mediální zástupce NHL Michal Uryč. Zda je NHL ochotna dál o prodeji jednat nebo zda zvažuje prodej někomu jinému, nechtěl komentovat.

Stoprocentním ovládnutím Pražských služeb chtělo město docílit toho, aby mohlo svojí firmě zadat bez tendru zakázku na svoz a likvidaci komunálního odpadu v Praze. Hlavní město má totiž s miliardovými a opakovaně bez soutěže prodlužovanými zakázkami dlouhodobé problémy.

Pro vytěsnění musí Pražské služby držet alespoň 90 procent akcií. Město Praha vlastní v Pražských službách v tuto chvíli necelých 77 procent, zbytek drží minoritní akcionáři, z nichž je NHL s více než 19procentním podílem největší.

Smlouva města s Pražskými službami na svoz a likvidaci obsahu metropolitních popelnic přitom vyprší s koncem října. Vzhledem k tomu, že v té době nebude město Pražské služby plně ovládat, bude muset službu zadat firmě prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění. Učiní tak již počtvrté, čímž riskuje postih od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Akcie společnosti NHL se město snaží vykoupit už tři roky. Největší spory se vedly kolem ceny podílu ovládaného firmou Northward Holding Limited. Posudky se výrazně lišily - začínaly na částkách kolem 400 milionů korun, později město mluvilo o 700 milionech, nakonec se částka vyšplhala na 800 milionů korun. To prosadily TOP 09 a ČSSD na květnovém zastupitelstvu. O prodej usilovala od dubna sama společnost NHL. Transakci kritizovala opozice jako zbytečnou a nedostatečně připravenou.

Protikorupční policie v souvislosti s hospodařením Pražských služeb v uplynulých dnech obvinila několik lidí.