Po ElectroWorldu má firma Nay zálusk na další akvizice

Electro World

Electro World Zdroj: archiv

Slovenský prodejce elektroniky Nay udělal aktuální akvizicí konkurenčního řetězce ElectroWorld první velký krok v rozsáhlé expanzi, která se nemá omezit jen na prostor mezi Aší a Čiernou nad Tisou.

„Náš střednědobý cíl je být dominantním hráčem ve střední Evropě s tržbami kolem půl miliardy eur,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 většinový akcionář Nay Peter Zálešák. Po převzetí ElectroWorldu bude mít skupina Nay tržby přibližně 300 milionů eur.

V horizontu dvou let bude Nay hlavně pracovat na propojení s ElectroWorldem. O dalších akvizičních cílech se proto šéf představenstva zatím zdráhá mluvit. Přesto naznačuje, že přidání dalších dvou středoevropských trhů by mu určitě nebylo proti mysli.

Současně uvedl, že čistě organický růst potřebám byznysu nestačí. „Být velkým hráčem ve střední Evropě znamená někoho koupit nebo se s někým spojit,“ dodal Zálešák. O dalších akvizicích či vstupu investora do podniku prý ale zatím nejedná. Stejně tak se brání vytyčení harmonogramu, kdy další fázi expanze odstartuje.

Spojení s finančním investorem?

Po zahájení další etapy rozvoje je však možné, že Nay kromě akvizic znovu spojí síly také s finančním investorem. S tím už má ostatně slovenská společnost zkušenost. V roce 2005 v ní 48procentní podíl získal jeden z fondů skupiny Enterprise Investors. Poté, co se životnost fondu chýlila k závěru, od něj zakladatelé firmy koupili akcie zpět. A podle svých slov nepočítají s tím, že by v dohledné době z Nay vycouvali.

Ve velkých plánech se však Nay snaží zůstat současně nohama na zemi. „Trh se tak rychle mění, že těžko říct, co bude za dva roky a jaký krok je skutečně ten správný,“ poznamenal byznysmen. Převzetí ElectroWorldu nyní posuzuje tuzemský a slovenský antimonopolní úřad. V České republice, na jejíž trh teprve vstupuje, Nay potíže se schválením neočekává. Na Slovensku má sice silnou pozici už teď, ovšem ElectroWorld měl u východních sousedů jen čtyři prodejny. Takže ani v tomto případě o výraznou změnu trhu nejde.