Počet Čechů zaměstnaných v cestovním ruchu stoupá

Praha (ilustrační foto)

Praha (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nitin Vyas via Flickr

Počet lidí, kteří v České republice podnikají v cestovním ruchu, stoupá. V roce 2013 v odvětví pracovalo 231 300 lidí, meziročně o 0,8 procenta více. Z toho necelých 81 procent tvořili zaměstnanci a více než 19 procent lidé zaměstnávající sami sebe. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Podíl cestovního ruchu na celkové zaměstnanosti dosahoval 4,5 procenta. V oborech charakteristických pro cestovní ruch pracovalo 72,5 procenta lidí. Jednalo se především o služby ubytovacích zařízení, pohostinství, odvětví osobní dopravy, cestovní kanceláře, kulturní, sportovní a jiné rekreační služby.

„Ve stravovacích a pohostinských zařízeních našlo díky cestovnímu ruchu uplatnění více než 70 tisíc osob, v ubytovacích službách téměř 40 tisíc a v cestovních kancelářích a agenturách necelých 13 tisíc osob,“ uvedl Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

V cestovním ruchu pracovalo o 14 100 více žen než mužů a 83 procent zaměstnaných lidí mělo středoškolské a každý desátý vysokoškolské vzdělání. Nejpočetnější skupinou podle věkové struktury byli lidé ve věku 25 až 34 let, tvořili 30 procent.

Dalších více než 60 tisíc lidí pracovalo v odvětvích souvisejících s cestovním ruchem, jako například výroba map, suvenýrů nebo upomínkových předmětů, obchodní činnosti, spoje a telekomunikace a činnosti v oblasti nemovitostí.