Počet zahraničních turistů letos poprvé překročí miliardu

Čínští turisté

Čínští turisté Zdroj: profimedia.cz

Počet zahraničních turistů v letošním roce poprvé v historii překoná celosvětově hranici jedné miliardy. Meziročně se zvýší o čtyři procenta, odhaduje Světová organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO).

Regionální ředitel pro Ameriku UNWTO Carlos Vogeler odhaduje, že hranici jedné miliardy překročí počet zahraničních turistů letos na podzim. Ještě v roce 1950 počet turistů činil 25 milionů, do roku 2020 se má zvýšit na 1,4 miliardy a do 2030 na 1,8 miliardy.

„Je to celkem symbolické, když si uvědomíte, že jedna miliarda lidí překročí hranice,“ uvedl Vogeler na konferenci Karibské hotelové a turistické asociace v Portoriku. UNWTO podle něj plánuje oslavu a mohla by se dokonce pokusit určit, který z turistů bude tím miliardtým.

UNWTO považuje za turisty osoby, které překročí hranice jiné země a stráví v ní nejméně jednu noc. Do statistik nezahrnuje klienty okružních plaveb.

Loni se počet zahraničních turistů po celém světě zvýšil o 4,4 procenta na rekordních 980 milionů. Třemi nejvyhledávanějšími destinacemi jsou nyní Francie, USA a Čína.