Policie ve skladu Rohlik.cz zatkla 85 cizinců. Komando se chovalo jako STB, tvrdí ředitel Čupr

Zruba pětina uživatelů domácího internetu podle výzkumu GfK vybírá čerstvé a chlazené potraviny on-line.

Zruba pětina uživatelů domácího internetu podle výzkumu GfK vybírá čerstvé a chlazené potraviny on-line. Zdroj: archiv

ilustrační obrázek
V Praze 6 došlo ke srážce vlaku a osobního auta, které řídila žena. Ta skončila v bezvědomí.
V Praze 6 došlo ke srážce vlaku a osobního auta, které řídila žena. Ta skončila v bezvědomí.
V Praze 6 došlo ke srážce vlaku a osobního auta, které řídila žena. Ta skončila v bezvědomí.
V Praze 6 došlo ke srážce vlaku a osobního auta, které řídila žena. Ta skončila v bezvědomí.
9
Fotogalerie

Cizinecká policie dnes zadržela při kontrole v pražském skladu firmy Rohlik.cz 85 lidí. Až na jednoho jsou podezřelí z toho, že jsou v Česku zaměstnáni v rozporu s právními předpisy. Jedna osoba čelí podezření, že má padělané doklady.

Jedna osoba čelí podezření, že má padělané doklady. Informace oznámil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. E-shop dnes v poledne na Facebooku zákazníkům vzkázal, že si kvůli přepadové kontrole není možné objednávat v Praze zboží. Firma tvrdí, že nemůže odbavit 300 objednávek.

"Prováděli jsme opakovaně kontrolu zaměstnanosti, je to běžná činnost cizinecké policie," uvedl k zásahu Hulan. Pro podezření z protiprávního zaměstnání skončilo na služebně 84 lidí, jejich národnost Hulan neuvedl. Zadržení mají podle Hulana u sebe vízum vydané pro jinou republiku než Českou a na základě toho nemohou být v České republice zaměstnáni. "Osmdesátápátá osoba byla zadržena pro podezření, že má padělané doklady," dodal. Policie zasahovala ve skladu firmy v Praze 6.

E-shop na svém facebooku dnes v poledne uvedl, že si aktuálně není možné v Praze objednat zboží kvůli přepadové kontrole policie. Firma tvrdí, že nemůže odbavit 300 objednávek a další stovky zákazníků v Praze si nemohou objednat zboží.

"Chápeme a respektujeme, že státní úřady musejí konat svou práci a státním zaměstnancům jsme v jejich práci vždy maximálně nápomocní. Tato kontrola není výjimkou. Na druhou stranu je pro nás frustrující, když zásahy státu opakovaně takto zásadně ovlivňují vás, naše zákazníky, ačkoliv z kontrol různých úřadů vycházíme s čistým štítem," uvedla firma na facebooku.

Cizinecká policie ve skladu Rohlíku nezasahovala poprvé. Podle dřívějších informací médií loni v červenci policisté odhalili při kontrole 24 zaměstnanců z Ukrajiny, kteří neměli povolení k zaměstnání. Podle tehdejšího vyjádření Rohlíku šlo o agenturní zaměstnance, které dodala agentura. Agentura poté vydala prohlášení, že dotyční zaměstnanci v Česku pracují legálně.

E-shop v loňském roce zvýšil obrat meziročně třikrát na 960 milionů korun. Letos očekává tržby minimálně dvě miliardy korun. Firma je dostupná pro 2,5 milionu obyvatel, on-line supermarket obsluhuje zejména zákazníky v Praze a Brně, ale také v dalších pěti krajských městech.

Vyjádření spolumajitele a ředitele Tomáše Čupra na Facebooku

Chtěl bych se ohradit proti některým novinovým titulkům. Policie neodvezla 80 "ilegálních" pracovníku. Ráno naběhlo do skladu komando, které se chovalo jak STB. Řvali a s nikým se nebavili. Zavřeli provoz, kde pracují i Češi a nechali všechny jak zločince postavit na rampu. Odvezli všechny Nečechy (to je oněch 80 lidí) a jejich legálnost budou zkoumat až ex-post. Když bude vše v pořádku, tak je vrátí. Věříme, že máme vše v pořádku, nejsme sebevrazi. Ale tohle je podnikáni v právním státě v roce 2017? A ještě policejní mluvčí lže, takže některá média píši bludy (protože jako vždy neověřuji informace)? Proč vůbec mluví s médii o případu, který není uzavřen? Platí pořád presumpce neviny? Až se mě zase někdo zeptá, jak stát podporuje podnikání, tak se mu vysměju. Takhle to chcete, Andrej Babiš Bohuslav Sobotka? Prosím sdílejte. Já věřím, že takovéto prasárny nemohou nikomu projít. Nebo vám přijde ok, ze vás prostě seberou a zkoumají až poté, jestli něco děláte špatně?