Potvrzeno: Autopůjčovna Hertz kupuje konkurenční Dollar Thrifty

Autopůjčovna Hertz

Autopůjčovna Hertz Zdroj: profimedia.cz

Autopůjčovna Hertz se dohodla na převzetí svého rivala Dollar Thrifty za přibližně 2,3 miliardy dolarů. Hertz tak získá více možností k získání nových zákazníků jak z řad obchodních cestujících tak dovolenkářů. Dohoda končí několik let trvající boj o převzetí Dollar Thrifty jejími konkurenty.

Akcie Dollar Thrifty reagovaly včera posílením o sedm procent ještě v předobchodní fázi americké obchodní seance. Hertz a třetí největší autopůjčovna na americkém trhu Avis učinily v uplynulých letech několik nabídek na převzetí Dollar Thrifty. Dohoda však nikdy nebyla uzavřena, buď kvůli rozdílným představám o ceně nebo obavám, zda transakci schválí antimonopolní úřad.

Společnost Hertz uvedla v pondělí nad ránem, že zaplatí 87,50 dolaru za každou akcii Dollar Thrifty, to představuje více než osmiprocentní prémii nad páteční uzavírací cenu 81 dolarů za kus.

Média poprvé informovala minulý týden, že Hertz připravuje novou nabídku k převzetí Dollar Thrifty o kterou usiloval přes dva roky. Přetahovaná mezi dvěma z největších hráčů na americkém trhu autopůjčoven začala již v roce 2010. V dubnu 2010 Hertz nabídl za Dollar Thrifty 1,2 miliardy dolarů. Avis se boje vzdal téměř před rokem s odvoláním na nepříznivé tržní podmínky.

Aby Hertz získal souhlas s převzetím od antimonopolního úřadu, souhlasil, že prodá svoji nízkonákladovou divizi Advantage, která se zaměřuje na stejný trh jako Dollar Thrifty. Novými majiteli Advantage se stanou Franchise Services of North America a Macquarie Capital.