Předsedou představenstva KCP se stal známý horolezec Zdeněk Hrubý

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha Zdroj: profimedia.cz

Pražské kongresové centrum (KCP) má nového předsedu představenstva. Stal se jím Zdeněk Hrubý (TOP 09) bývalý zmocněnec pro výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v září 2000 a výrazná postava českého horolezectví.

Místopředsedy představenstva KCP jsou Jan Schneider (ODS) a generální ředitel centra Michal Kárník. Pětičlenné představenstvo doplňují Petr Neumann (TOP 09) a Jan Juříček (ODS).

Změny jsou pokračováním personálního třesku, který nastal v polovině dubna. Pražská radnice, která je stoprocentním akcionářem problémového centra, tehdy odvolala šest členů představenstva a tři členy dozorčí rady a zvolila nové. Orgány společnosti tak opustil například bývalý starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister a zástupci minulé pražské koalice, v níž působila ČSSD. Radní také změnili stanovy KCP, počet členů představenstva klesl o čtyři posty z devíti. Cílem zásahů je větší kontrola města nad firmou.

Obměněné orgány budou muset řešit oddlužení společnosti, rozhodovat budou rovněž o odprodeji zbytného majetku. Ministerstvo zaplatilo minulý měsíc splátku ve výši zhruba 80 milionů korun.

Akciová společnost Kongresové centrum Praha se zadlužilo kvůli opravě budovy před summitem MMF a Světové banky. Ke dnešku splatila asi polovinu ze čtyřmiliardové půjčky. Loni hospodařila s účetní ztrátou 97,3 milionu korun, na výsledku se podepsalo oslabení koruny při splácení závazků v eurech.