Přes dvě třetiny prodavaček Schleckeru jsou stále bez práce

Schlecker

Schlecker Zdroj: profimedia.cz

Čtyři měsíce po krachu německého drogistického řetězce Schlecker si novou práci dokázala najít jen necelé třetina prodavaček. Spolkový úřad práce to považuje za úspěch, odborový svaz Verdi hovoří o děsivé bilanci.

„Jsme vlastně spokojeni,“ řekl německému Manager Magazinu mluvčí norimberského úřadu práce. Na úřadu se registrovalo 23 257 zaměstnanců Schleckeru, 94 procent tvoří ženy. Zbylí z celkových 27 tisíc pracovníků pravděpodobně ihned našli jiné místo.

Z těch, kteří se registrovali jako nezaměstnaní, už práci nehledá 9200, z toho 7100 našlo nové zaměstnání, ostatní jsou zřejmě na nemocenské či odešli do důchodu. Dalších 9300 bývalých zaměstnanců Schleckeru využilo nabídky rekvalifikačních kurzů.

Výpovědi dostávali zaměstnanci Schleckeru ve dvou vlnách. První polovina přišla o práci na začátku dubna, firma tehdy úmyslně vybrala svobodné pracovníky. Dosud si našlo novou práci 40 procent z těchto převážně mladších a flexibilnějších lidí.

Druhá vlna přišla v červnu, kdy se rozhodlo o definitivní likvidaci podniku. Tyto „paní od Schleckera“, jak je označuje německý tisk, hledají práci jen těžko. Zatím nové místo získala jen každá pátá. Potíže s hledáním míst mají především na venkově, kde často v okolí nemusí být podobný zaměstnavatel. „V Meckembursku-Pomořanech to bude těžší než v Mnichově,“ dodal zástupce norimberského úřadu. Naději prý vzbuzují blížící se Vánoce, před nimiž bude po prodavačkách zvýšená poptávka.

Odborový svaz Verdi popisuje situaci paní ze Schleckeru jako mnohem temnější. „Těm ženám velkohubě slíbili, že mají na pracovním trhu dobré šance, ale to, co se jim nabízí, je špatné,“ tvrdí zástupci odborů. Bývalí zaměstnanci drogistického řetězce se prý často setkávají s velmi nevýhodnými nabídkami. Často se jedná o záskoky za zaměstnance na dovolené, časově omezené smlouvy či místa s platem pod 400 eur měsíčně. Většina zaměstnankyň Schleckeru má navíc děti a naopak neumí řídit auto.

„Situace je neuspokojivá,“ tvrdí i Bernhard France, který letos na jeře za Verdi vyjednával s insolvenčním správcem. Slíbených 25 tisíc volných pracovních míst, o nichž se během jednání zmiňoval pracovní úřad, podle něj byla ne „propagandistická lež“. O tyto pozice se prý totiž ucházel desetinásobek zájemců.