Příjmy Česka z cestovního ruchu stouply v prvním pololetí o pět procent

Turisté na Staroměstském náměstí v Praze

Turisté na Staroměstském náměstí v Praze Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Příjmy Česka z příjezdového cestovního ruchu stouply v prvním pololetí o pět procent na 69,5 miliardy korun. Vyplývá to ze statistiky platební bilance České národní banky (ČNB). Zvýšení příjmů souvisí s růstem zahraničních návštěvníků, kterých do tuzemska přijelo za prvních šest měsíců roku o desetinu víc - celkem 12,4 milionu.

„Za růstem příjmů stála především vyšší poptávka na blízkých evropských trzích, které těžily z výhodného kurzu koruny k euru,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Příjmy z příjezdového cestovního ruchu ovlivnily i významné sportovní a kulturní události, jako bylo hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě či Plzeň, která je letos evropským hlavním městem kultury.

„Do vývoje příjmů ze zahraničního cestovního ruchu se promítla také vyšší poptávka jednodenních návštěvníků, kterých do ČR za první pololetí přijelo asi 6,4 milionu,“ dodala generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková. V loňském roce příjmy Česka z příjezdového cestovního ruchu stouply meziročně o čtyři miliardy na 141,8 miliardy korun. Výdaje Čechů na cestovní ruch vzrostly o 17,6 procenta na 106,7 miliardy.