První výsledek od privatizace: Zisk Royal Mail stoupl o pětinu

Royal Mail

Royal Mail Zdroj: CTK/AP

Britské poště Royal Mail loňská částečná privatizace zjevně svědčí. Kromě meziročního nárůstu zisku ale firma hovoří i o posilující konkurenci, která by jí do budoucna mohla uškodit.

Zisk před zdaněním ve finančním roce, který skončil 30. března, stoupl o 19 procent na 363 milionů liber. Při započtení mimořádných příjmů, spojených především se změny v penzijním fondu Royal mail, pošta vydělala dokonce 1,67 miliardy liber. Tržby stouply o dvě procenta na 9,46 miliardy liber.

Za růstem zisku stály především příjmy z doručování balíků, které převýšily propad v oblasti tradičních listovních služeb. Společnost ale zároveň dodává, že v příštích letech by se jí už tolik dařit nemuselo. „Konkurenční prostředí v oblasti balíků houstne. Přijímáme kroky, které nás udrží na špici tohoto rostoucího trhu,“ uvedla šéfka pošty Moya Greene. Akcie pošty reagovaly poklesem o 6,9 procenta.

Další hrozbou pro britskou poštu je plán společnosti TNT zavést doručovací služby ve vybraných britských městech. Pošta tvrdí, že TNT může získat neférovou výhodu, když své služby zavede jen ve snadno obsloužitelných oblastech, zatímco Royal Mail musí stejnou kvalitu služeb poskytovat po celé zemi.

Pokud TNT získá potřebná povolení, ze zisku počty to prý ubere tržby za více než 200 milionů liber. Royal Mail navíc varuje, že takový výpadek příjmu by mohl ohrozit i provozování běžných poštovních služeb.

Akcie Royal Mail od vstupu na burzuAkcie Royal Mail od vstupu na burzuAkcie Royal Mail od vstupu na burzu | Yahoo Finance

Regulační úřad Ofcom ale obavy pošty nesdílí. „Máme povinnost zajistit obecné služby, a pokud bychom odhalili jakoukoli budoucí hrozbu, máme pravomoc zasáhnout na jejich ochranu,“ uvedl úřad. „Očekávali bychom, že Royal Mail přiměřeně odpoví na hrozby představované konkurencí, včetně zlepšení efektivity,“ dodal.

Britská vláda poslala na burzu 60procentní podíl Royal Mail loni v říjnu. Akcie vzápětí posílily o 38 procent, což vyvolalo kritiku, že cena akcií byla nastavena neúměrně nízko. Britský Národní kontrolní úřad v březnu vydal zprávu, podle níž by vláda udělala lépe, kdyby privatizovala celou společnost.