Rakouský fond zachránil zahraniční pobočky Schleckeru

Schlecker

Schlecker Zdroj: profimedia.cz

Část zahraničních poboček zkrachovalého drogistického řetězce Schlecker zřejmě na rozdíl od německé centrály přežije. Rakouská společnost TAP 09 koupila 1350 prodejen firmy v pěti zemích.

TAP 09 převezme rakouskou, italskou, polskou, belgickou a lucemburskou pobočku Schleckeru, oznámil dnes insolvenční správce firmy Arndt Geiwitz. Jejich prodejny, které tak zachránil před insolvencí, přebuduje na řetězec se spotřebním zbožím pod jménem „daily“.

Investiční fond TAP 09 se specializuje na restrukturalizace zadlužených firem. Kupce odmítá sdělit cenu transakce i další detaily. Součástí restrukturalizace nebude masivní propuštění, TAP 09 slibuje zachovat 4600 z pěti tisíc pracovních míst.

S takovým výsledkem jsou spokojeny i rakouské odbory, které z celkového počtu převzatých pracovníků zastupují 3000 zaměstnanců. „Převzetí pro ně znamená, že všechny pracovní vztahy spolu se všemi právy i povinnostmi přejdou na nového vlastníka,“ uvedl odborový svaz GPA-djp.

Německá centrála Schleckeru takové štěstí jako její dceřiné firmy neměla. Věřitelský výbor na začátku června odhlasoval její uzavření, protože žádnou z předložených nabídek potenciálních investorů nepovažoval za dostatečně zajímavou.

Prodat se ale podařilo i další zahraniční pobočky. Tu francouzskou se 139 obchody a 750 zaměstnanci získala místní společnost Systeme U. Českou pobočku už dříve koupila společnost p.k. Solvent, která je majitelem sítě drogerií TETA.

Kupce zatím stále hledá pobočka ve Španělsku. Geiwitz již údajně jedná s několika zájemci o rychle rostoucí místní síť, která svou velikostí předčí i tu rakouskou. Případný prodej by měl být dohodnut do konce roku.