Rakušané koupili Story Design, který dělá interiéry i pro Škodu Auto

Interiér prodejny Škoda Auto

Interiér prodejny Škoda Auto Zdroj: Skoda Auto

Rakouská společnost Umdasch koupila za stovky milionů korun českou firmu Story Design, designéra a výrobce interiérů, například pro společnosti Škoda Auto či Vodafone.

Litomyšlská rodinná společnost Story Design se stala součástí rakouské nadnárodní skupiny a také rodinné firmy Umdasch Group. Rakušané jsou teď stoprocentním vlastníkem společnosti. „Akvizice zaručuje budoucí úspěšný rozvoj firmy na evropském kontinentu,“ řekl deníku E15 Jakub Brýdl, někdejší výkonný ředitel a nynější předseda představenstva firmy Story Design. Hodnota transakce se podle firmy pohybuje ve stovkách milionů korun.

Českou firmu vlastnila a řídila rodina Brýdlů. Jedinými akcionáři společnosti byli bratranci Tomáš a Filip Brýdlovi. Firma, která loni dosáhla tržeb 577 milionů korun a zisku před zdaněním téměř 50 milionů korun, vyrostla v poslední době zejména díky kontraktu se Škodou Auto. Od ní získala tříletou zakázku do roku 2016 spočívající ve vybavení evropských showroomů automobilky řádově ve výši stovek milionů korun.

Nábor zaměstnanců

Interiéry firma dodává i pro další automobilky, jako je Renault či aktuálně Seat nebo firmy Vodafone a McDonald’s. Hodnotu letošního obratu plánuje firma, která má pobočky a zastoupení v řadě zemí Evropy včetně Ruska, ve výši 645 milionů korun. Nabírat bude proto i nové zaměstnance, jichž má nyní 240.

Po spojení zůstane firmě současné obchodní jméno Story Design, stejně tak je ponechána společnosti i významná autonomie, což znamená i například vlastní design a vývoj. Zakladatelé společnosti Tomáš a Filip Brýdlovi budou nově zasedat v dozorčí radě společnosti.

Story design: Na Ukrajině jsou našimi hlavními klienty banky