Ridvan Sen: Turečtí obchodníci mohou Čechům otevřít dveře

Ridvan Sen

Ridvan Sen Zdroj: E15 Petr Horky

Pražská návštěva tureckého premiéra prošla českými médii bez valného zájmu. Vzhledem k tomu, že Turecko má 75 milionů obyvatel a výjimečnou strategickou polohu mezi Evropou a Asií, je to těžko pochopitelné. „Řada obchodníků v Turecku o Česku vůbec neví,“ řekl deníku E15 Ridvan Sen, předseda CETIAD, českotureckého spolku podnikatelů.

E15: Jaké firmy přivezl premiér Erdogan do Prahy?

Viděl jsem tady třeba lidi z Turkcell, což je největší turecký operátor. Je tu také jedna z našich největších stavebních firem. A také jsem zahlédl zástupce hutních společností. Přijel sem náš premiér, ministr zdravotnictví, ekonomiky, financí. Jsou tu čtyři ministři a více než sedmdesát tureckých firem, z nichž řada patří k lídrům v oboru.

E15: O co mají vaše firmy v Česku zájem?

Hlavně o energetiku, automobilový průmysl a strojírenství. Pro Turecko je zase důležitý textilní průmysl. To jsou hlavní turecko-české sektory.

E15: Chtějí turecké firmy spíše nakupovat nebo tady prodávat své výrobky?

Když se podíváte na obchodní bilanci, je poměrně vyrovnaná. České firmy jsou trochu napřed. V Česku je vysoká kvalita a úroveň technologie. A jste levnější než Německo a Francie.

E15: V jakých sektorech jsou příležitosti pro české firmy?

Hlavně v energetice. Většinu dveří už otevřeli Němci, ale určitě ještě něco zbývá. Turecko ale teď už nechce tolik nakupovat, chce vyrábět. Myslím, že pro české firmy by bylo výhodné spolupracovat s tureckými obchodníky. České firmy se mohou spojit s tureckými a jít do třetích zemí dělat byznys. Turecko můžete použít jako dveře do Afriky, na Blízký východ, do Střední Asie. Tam když přijde evropská firma, dívají se na ni trochu podezřívavě. Ale když tam přijede s tureckými firmami, bude mít dveře otevřené. Turecko tam platí za vzor.

E15: Jaké překážky brání vzájemnému obchodu?

Řada lidí neví, co to Česká republika je. To jsem zjistil, když jsem v Turecku přednášel pro firmy. Musel jsem jim vysvětlit, co se u vás vyrábí a tak dále. Opakoval jsem: nehleďte na to, že Česko má jen deset milionů obyvatel. Je to logistická země ve středu Evropy. Je obklopeno Německem, Rakouskem, Slovenskem a Polskem, to čítá 140 milionů lidí. Zdejší daně také nejsou špatné. Největší problém ale představují víza. Řada menších a středních firem se bojí procedury jejich získávání.

E15: Jakým tureckým firmám se v Česku daří?

Je tu stavební firma Aslanli Group, která stavěla domy u Slaného. Pak G8S, prodejce zlata. Mají obchod v Pařížské ulici a naše první dáma je navštívila. Dále je tu firma na obaly v Hradci Králové. A v Karlových Varech má kancelář firma zabývající se produkcí hliníku. Také majitel Čedoku, Saran Holding, je Turek. Je tu ale i mnoho lidí, kteří pracují v nadnárodních firmách.

E15: Co dělá vaše asociace?

Jsme členem Unitee, konfederace tureckých firem v Evropě. Náš partner v Turecku je Tuskon. Ty firmy jsou velmi vlivné. Tento měsíc podepíšeme kontrakt, podle něhož čeští výrobci skla a turečtí obchodníci přijedou do Jižní Afriky prodávat luxusní sklo. Budou ho prodávat turečtí byznysmeni, je to spolupráce.