Roman Šmucler: Pacienti by si rádi připlatili, ale nesmějí

Video placeholde
E15 Premium - Jak žít 120 let
Roman Šmucler, majitel Asklepionu - Kliniky a institutu estetické medicíny
Roman Šmucler, majitel Asklepionu - Kliniky a institutu estetické medicíny
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví; Roman Šmucler, majitel Asklepionu – Kliniky a institutu estetické medicíny; Jaroslav Duba, CEO OAKS Consulting; Tomáš Rutrle, generální ředitel KOMIX
4
Fotogalerie

Dětem do šestnácti let, těhotným a kojícím ženám nebudou zubaři dávat po ošetření zubního kazu amalgamové plomby. Od července začínají platit nové předpisy omezující používání rtuti, která postihuje životní prostředí i lidské zdraví. Podívejte se na videorozhovor se šéfem České stomatologické komory Romanem Šmuclerem, který se problematiky dotýká. Šmucler očekává úplný zákaz amalgámu nejspíš až v roce 2030. Pro E15 se současně vyjadřuje k ekonomickému fungování českého zdravotnictví.

Ročně zubaři udělají v Česku přes pět milionů všech typů zubních výplní, ze zdravotního pojištění se na ně ročně vydá asi 1,5 miliardy korun.

Takzvaný míchaný amalgám na plomby připravovali stomatologové přímo v ordinaci mimo jiné ze rtuti. Pro dospělé budou dál používat takzvaný dozovaný, neboli předem navážený a připravený amalgám. Veřejné zdravotní pojištění počítá s tím, že jedna varianta plomby je zdarma.

O fungování zdravotnictví se více dočtete v magazínu E15 Premium Jak žít 120 let. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
E15 Premium - Jak žít 120 let • E15