Hlavní je mít odvahu, říká šéf slovenské sítě nemocnic a poliklinik Penty Vladimír Dvorový

Vladimír Dvorový

Vladimír Dvorový Zdroj: Svet zdravia

Vladimír Dvorový
Vladimír Dvorový
Vladimír Dvorový
Vladimír Dvorový
Vladimír Dvorový
6
Fotogalerie

Po třiceti letech vznikl na Slovensku zcela nový špitál, regionální nemocnice Michalovce, a Vladimír Dvorový byl u toho jako její ředitel. Dnes vede celou síť zdravotnických zařízení skupiny Penta Hospitals International, která zahrnuje nemocnice Svet zdravia a polikliniky ProCare. A chystá se stavět další nemocnici přímo v Bratislavě. „Pokud necháte svůj byznys běžet pod heslem: dokud to nějak funguje, nesahejme na to, nedostanete se výš,“ říká Dvorový.

 

Od začátku letošního roku řídíte největší síť nemocnic a poliklinik na Slovensku. Máte ještě nějaký prostor k růstu, ať už v rámci stávající sítě, nebo i dalšími akvizicemi?

Pokud se naskytnou vhodné akvizice ambulancí nebo poliklinik, nebudeme se tomu bránit. U nemocnic už ale na slovenském trhu významný akviziční prostor není. V čem vidíme prostor, je restrukturalizace toho, co v nemocnicích poskytujeme. Tak jako byla před čtyřiceti lety velká potřeba lůžek na infekčních odděleních, dnes bojujeme s epidemiemi neinfekčních onemocnění. Potřebujeme lůžka psychiatrické péče, protože duševní zdraví populace se horší. Onkologie, kardiologie, to jsou další obory, ve kterých chceme být silní. Vnímáme medicínskou změnu, která tu je, a chceme se jí přizpůsobit.

Na jaké problémy při tom narážíte?

Zpočátku mají ze změn všichni obavy. Zaměstnanci, politici, ale i management dané nemocnice. Je za tím nedostatek odvahy udělat zásadní změnu. Když procházím našimi nemocnicemi a potkávám se tam s lidmi a komunálními politiky, základní požadavek je: nechte nemocnici, jak byla v roce 1980. To ale nejde.

Jak to myslíte, že je za tím nedostatek odvahy?

Management musí mít vizi, musí vědět, kudy vede cesta. To ale někdy nestačí. Někdy máme úžasné analýzy, víme přesně, kde děláme chybu. Doteď jsme ale neměli odvahu ji napravit. Například se nám na poliklinikách prodlužovaly čekací doby na určitá vyšetření, protože roste poptávka. A nedostatečně rychle jsme zvyšovali kapacitu. Musíme udělat zásadní rozhodnutí, co je v kterém zařízení priorita a co menší priorita. Uspořádat to. Pokud necháte svůj byznys běžet pod heslem: „dokud to nějak funguje, nesahejme na to“, nedostanete se výš.

Mnohá zdravotnická zařízení, která Penta na Slovensku přebírala, byla zadlužená. Máte i dnes v síti prodělečné nemocnice a polikliniky?

Ano, jednotlivé části sítě jsou různě výkonné. Ale jako celek jsme v kladných číslech.


Více se o trendech ve zdravotnictví dočtete v magazínu E15 Premium Jak žít 120 let. Vychází v pondělí, objednat jej můžete zde >>>


V čem rozdíly spočívají?

Čím kratší dobu je nemocnice v síti, tím je výsledek horší. Každá nemocnice a poliklinika by měla mít svou strategii a specializaci. Klíčem k růstu je vhodně pojmenovat, v čem chceme být ziskoví, a restrukturalizovat. Dává to smysl nejen z pohledu čísel, ale má to i medicínský smysl.

Znamená to vypustit případné ztrátové obory?

Tak to není. Seřadit si obory podle profitability a škrtnout anesteziologii, protože je ztrátová, to by bylo velmi hloupé.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!