Ruští turisté pomáhají ekonomikám problémových zemí

Turismus v Egyptě

Turismus v Egyptě Zdroj: profimedia.cz

Návštěvníci z Ruska v evropských zemích řadu let představovali noční můru. Mnoho Evropanů se raději kontaktu s věčně opilými a neurvalými ruskými turisty vyhnulo. Nyní se ale situace začíná zlepšovat, napsal nedávno ruský server Pravda.ru. Cizinci si konečně uvědomili, že Rusové rádi utrácejí peníze, podotkl server. Pracovníci v turistickém sektoru si také pochvalují, že jsou v porovnání s jinými turisty větší příznivci uměleckých galerií a za každých okolností chtějí poznat místní kuchyni.

V zemích, jež bojují s ekonomickou krizí nebo se vzpamatovávají z loňské revoluce, jsou vítáni obzvlášť. Typickým příkladem je Řecko, které v první půlce roku zaznamenalo návštěvnický propad o 4,6 procenta. Počet ruských cestovatelů však stoupá. Během prvních šesti měsíců požádalo v Rusku o řecké vízum 275 tisíc lidí, o sedmnáct procent více než loni. Atény ve snaze povzbudit zájem začaly loni vydávat víza i pro vícečetné vstupy.

Ještě v roce 2005 přitom zemi za celý rok navštívilo 180 tisíc turistů z největší země světa. Mezi jejich tradiční destinace patří Chalkidiki a Kréta, v poslední době si ale oblíbili i další místa. Řecko má oproti jiným zemím výhodu, že může Rusům ukázat také krásné pravoslavné chrámy.

Řečtí představitelé na začátku roku věřili, že se jim podaří přilákat milion Rusů. „Jsme pořád hodně pozadu proti konkurenčním zemím. Například Turecko od roku 2008 dokáže přitáhnout kolem 2,5 až tří milionů ruských turistů ročně, zatímco Řecko zvládá jen 500 až 700 tisíc,“ připomněl konzultant v oblasti cestovního ruchu Pavlos Papadimitriu. Rusům může být vděčná i další problematická jihoevropská země.

„Když už to vypadalo, že se turistický průmysl zařadí na bobtnající seznam španělských pohrom, příliv ruských turistů sezonu zachránil,“ uvedl britský list Guardian.

Podle něj se odhaduje, že jen do Katalánska letos přijede tři čtvrtě milionu Rusů, o čtyřicet procent více než loni. A očekává se, že tam nechají 1,5 miliardy eur. „Rusko je nyní šestou zemí v původu turistů, je o čtyři příčky výše než před rokem,“ poznamenal Marian Muro z katalánského odboru turistiky.

Hlavní destinace ruských turistuHlavní destinace ruských turistu | E15

Ve Španělsku má ruská turistika ještě další rozměr – nákup nemovitostí. Vzhledem k tomu, že v zemi jsou podle odhadů dva miliony neprodaných bytů, mají z čeho vybírat. A tak si nová ruská střední třída pořizuje své první nebo druhé domy v Barceloně a v oblíbených letoviscích.

Jen u pobřeží Costa Brava se jich k pobytu registrovalo několik tisíc. „Je to i levnější než emigrovat do Anglie, Francie nebo Německa a také se zde snadněji adaptují. Mohli by jet také do Itálie, ale tam je moc velký chaos,“ tvrdí Aksana Niamkovičová, editorka rusky psaného měsíčníku, který v Katalánsku vychází v desetitisícovém nákladu.