Saint-Gobain prodal svou síť obchodů A-Keramika

Koupelna

Koupelna Zdroj: E15

Francouzská skupina Saint-Gobain prodala část své tuzemské sítě prodejen s koupelnovým vybavením A-Keramika, zbytek zavřela. Obchody s obklady, dlažbou a dalším koupelnovým příslušenstvím totiž nepřinášely očekávané tržby.

„Rozvoj společnosti plánujeme především v hlavních obchodních aktivitách s ohledem na požadavky klientů i tržní vývoj,“ řekl deníku E15 Nikola Hoffmann, jednatel společnosti Saint-Gobain Building Distribution CZ. Firma v Česku provozuje několik desítek obchodů se stavebninami pod hlavičkou Raab Karcher. Vlastní rovněž dva velkoobchody pro řemeslníky s názvem Platforma.

Šest prodejen sítě A-Keramika koupily firmy ProCeram a Siko CB. Pro obě je akvizice součástí expanze. „Plán obratu pro příští rok je 360 milionů korun s tím, že společnost předpokládá vybudování vlastních provozoven nebo získání provozoven formou akvizice ve všech krajských městech,“ uvedl manažer ProCeram Pavel Basl.

ProCeram převzal od Francouzů rovněž výrobní závod TechnoArt ve Všerubech u Plzně, který vyrábí speciální tvarovky a jiné patentované produkty. Firma Siko CB získala prodejnu v Plzni a chce z ní udělat největší koupelnové centrum na západě Čech.

Pro samotný Saint-Gobain Building Distribution je transakce cestou k ozdravění podnikových financí. Firma s ročními tržbami kolem tří miliard korun byla v předchozích letech v provozní ztrátě. Celkový prodělek společnosti činí asi 284 milionů korun. Společnost ho chce uhradit ziskem příštích let.