Sazka za kurzové sázky prvně utržila přes miliardu korun

Sazka

Sazka

Sazka
Sazka (ilustrační foto)
Sázková společnost Sazka od 4. října v tuzemsku přijímala sázky na vítězná čísla evropské loterie Eurojackpot s miliardovými výhrami. V prvním slosování 10. října žádný Čech nevyhrál.
Sazka
Sazka
11
Fotogalerie

Stačily čtyři roky, aby Sazka čtyřnásobně zvýšila tržby z kurzových sázek. Loni meziročně vzrostly o 37 procent na 1,3 miliardy korun, čímž poprvé překročily hranici jedné miliardy korun. Zmíněné tržby nyní představují dvanáct procent veškerých příjmů firmy ze vsazených částek na loterijní a číselné hry. Předloni to bylo pouhých 10,5 procenta.

Sazka za to vděčí nejen obecně vyššímu zájmu o internetové sázení, zejména na live betting, tedy sázky přímo v době utkání, ale také tomu, že loni na pobočkách instalovala 220 nových terminálů.

„Je to historický nárůst tržeb způsobený zejména výrazným rozšířením live sázek. Reagovali jsme na potřeby trhu, který celkově výrazně roste právě v oblasti live bettingu,“ uvedl mluvčí Sazky Václav Friedmann. Nárůst loni zaznamenal celý trh. Lidé u sázkových kanceláří prosázeli – bez započítání vyplacených výher – 38 miliard korun. Meziročně to znamená nárůst o 29 procent. Sazka tak se svými 37 procenty rostla mnohem rychleji. Většina trhu, kolem osmdesáti procent, přitom patří dvěma hlavním hráčům, Tipsportu a Fortuně.

Firmě i celému oboru nahrává letošní rok, kdy se kromě tradičního mistrovství světa v hokeji konaly další dvě velké sportovní akce navíc, fotbalové mistrovství Evropy a letní olympijské hry.

Výhled na příští rok je ovšem velmi nejistý. Od ledna začnou platit nové zákony regulující hazard včetně kurzových sázek, které umožňují legální vstup i zahraničních on-line sázkových kanceláří. To by sice mělo znamenat zmenšení černého trhu, ale také ostřejší konkurenci mezi firmami s českou licencí.

Příchod nových hráčů na legální trh by tak podle Sazky i dalších hráčů mohl s trhem výrazně zahýbat. „Nejdůležitější bude úloha regulátora, zda dokáže zabezpečit férové podmínky na trhu a radikálně zamezí možnosti sázení prostřednictvím nelegálních společností,“ zdůraznil Friedmann.