Schlecker se zbaví dcery Ihr Platz

Arndt Geiwitz, konkursní správce Schleckeru

Arndt Geiwitz, konkursní správce Schleckeru Zdroj: profimedia.cz

Původní plány konkursního správce zkrachovalého řetězce drogerií Schlecker se hroutí. Správce upustil od záměru prodat společnost jako celek a začíná rozprodej po částech. Po českém Schleckeru, který získal řetězec Teta, přichází na řadu německá dceřinná společnost, drogerie Ihr Platz. Kupuje jí mnichovská investiční skupina Dubag.

Dubag má získat sto procent společnosti Ihr Platz se všemi 480 obchody. Listu Stuttgarter Nachrichten to potvrdil mluvčí konkrsního správce, který navíc uvedl, že jednání byla velmi dlouhá. Společnost Dubag se zabývá krizovým managementem a ozdravováním firem, které se dostaly do špatné situace.

Drogerie IhrPlatz

Drogerie Ihr PlatzDrogerie Ihr Platz | Ihr Platz

Plány na restrukturalizaci řetězce Schlecker zatím hatí odpor odborového svazu Verdi. Likvidátor Arndt Geiwitz již podle serveru Weltonline mírně ustoupil a nyní se s odbory a závodní radou snaží vyjednat platové škrty v objemu 98 milionů eur, což představuje asi desetinu mzdových nákladů zkrachovalé společnosti.

Podle odborářů likvidátor původně požadoval škrty v personálních nákladech o 15 procent a jednalo se o 141 milionů eur. Pro záchranu řetězce Geiwitz pokračuje v hledání investorů. Podle jeho úřadu je se třemi z pěti investorů, kteří mají o Schlecker zájem v uzkém kontaktu. O koupi Schleckeru se dříve zajímala i tuzemská investiční skupina Penta. Ta však od svého záměru upustila.