Šéf Teska Simister: V on-line prodeji se letos v Česku dostaneme poprvé do zisku

Zdroj: Repro Strategie

Tesco
2
Fotogalerie

Internetový obchod řetězce Tesco se v letošním roce dostane poprvé do zisku. E-shop se na celkových tržbách řetězce podílí asi z 1,5 procenta. Tesco se v Česku v posledních letech zbavilo řady obchodů a nákupních center, například OC Letňany. Poslední nemovitostí, která je nyní na prodej, je obchodní dům v Pardubicích. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel Tesco pro střední Evropu Matt Simister.

Tesco se podle něj poučilo ze zavádění on-line prodeje ve své mateřské společnosti v Británii, kde firma zavádění prodeje přes internet uspěchala. „Učíme se z chyb, nechceme je opakovat. Tento rok budeme poprvé v on-line prodeji v zisku v ČR,“ uvedl ředitel.

Tesco letos bude pokračovat v procesu restrukturalizace, který firma začala před dvěma lety. „Udělali jsme velký pokrok ve snižování nákladů. Například naše obchodní domy fungují nyní mnohem efektivněji,“ dodal ředitel. Brexit podle Simistera byznys společnosti ve střední Evropě téměř neovlivní.

Simister na konferenci Retail Summit také oznámil, že Tesco v České republice sníží dopad obalů na životní prostředí. Cílem společnosti je odstranit všechny obtížně recyklovatelné materiály z obalů výrobků vlastních značek do roku 2020. Dále chce navrhnout obaly tak, aby byly vyrobené ze 100procentně recyklovatelných nebo opakovaně použitelných materiálů do roku 2025. Řetězec chce také navázat spolupráci s dalšími maloobchodníky, dodavateli, firmami z obalového a odpadového průmyslu a maximalizovat využití, recyklaci a opětovné použití plastových obalových materiálů.

Tesco se v posledních letech zbavilo v Česku řady nemovitostí. Britský řetězec prodal mimo jiné svůj třetinový podíl v nákupním centru Nový Smíchov jeho majoritnímu vlastníkovi, francouzské realitní společnosti Klepierre. Pražské Obchodní centrum Letňany od něj koupila německá společnost Union Institutional Investment GmbH. Společnost prodala také obchodní domy v některých velkých městech.

Obchodní řetězec Tesco se ve finančním roce 2017/2018 vrátil v Česku do zisku, vydělal 1,3 miliardy korun. Tržby se zvýšily o tři procenta na 45,4 miliardy korun.