České Tesco omezí noční nákupy

Tesco

Tesco Zdroj: profimedia.cz

Britský řetězec Tesco v Česku utlumí svůj byznys. Desítky supermarketů v tuzemsku totiž od září zkrátí o dvě hodiny svou otevírací dobu, a to z půlnoci na desátou hodinu večerní. Své brány zavřou dříve i vybrané obchody v Praze. 

Britové navenek argumentují nezájmem Čechů o pozdní nakupování, zevnitř firmy zaznívají hlasy o tom, že se Tesco nedokázalo vypořádat s nedostatkem lidí na trhu práce, i o snaze britského řetězce více šetřit.

„K této změně jsme přistoupili z provozních důvodů, jedná se zhruba o patnáct obchodů po celé republice. V těchto pozdních hodinách už na těchto obchodech nenakupuje příliš mnoho zákazníků,“ uvádí mluvčí Teska Václav Koukolíček s tím, že firma chtěla zároveň umožnit zaměstnancům dostat se večer dříve domů. Změna otvírací doby se tak bude týkat takřka desetiny poboček Teska v Česku. „Nemají lidi a absolutně se jim nedaří je sem dostat,“ říká pod podmínkou anonymity jeden ze zaměstnanců obchodu Tesco Extra v Praze, kterého se zkrácení obchodní doby týká.

Tesco přitom doposud patřilo k řetězcům, které pozdním nákupům přály, jen v Praze má přinejmenším do půlnoci otevřeno šest obchodů, více nemá žádný konkurent nabízející širší sortiment než potraviny. Podle orientačních statistik návštěvnosti, které k vybraným obchodům nabízí vyhledavač Google, se přitom návštěvnost Tesco obchodů především o pátcích a sobotách mezi desátou a jedenáctou hodinou večerní vyrovná počtu ranních, či dopoledních nákupů. Do Teska na pražských Vinohradech tak v tuto dobu zavítá více lidí než ve kteroukoli hodinu ten den mezi šestou ranní a čtvrtou odpolední hodinou.

Tesco tak pokračuje v trendovém osekávání svého podnikání v tuzemsku. Rovněž od září tak například opouští celé patro v nákupním centru v Liberci, už dříve firma zmenšila své prostory v pražském centru Nový Smíchov a v metropoli se zbavuje i známého nákupního centra Máj. Od počátku letošního června přitom Britové vyměnili v českém Tesku dva členy představenstva, tedy polovinu vedení řetězce v tuzemsku.

Úsporné kroky mohou podle hlasů blízkých řetězci souviset s nepříliš příznivým vývojem jeho hospodaření. Poslední výsledky Teska z obchodní sezony 2016 až 2017 vyšly britské vlastníky na více než miliardovou ztrátu. Samotný řetězec ji tehdy vysvětloval přeceněním účetní ceny svého majetku, rok předtím totiž Tesco v Česku dosáhlo na rekordní zisk převyšující tři miliardy korun a řetězci i přes ztrátu vzrostly tržby.