Situace v Turecku se zklidnila, Češi tam dál létají na dovolenou

Letiště v Istanbulu

Letiště v Istanbulu Zdroj: Milan Suvajac via Wikimedia Commons (CC BY SA 4.0)

Situace v Turecku se po pátečním nevydařeném pokusu o vojenský převrat uklidnila a podle cestovních kanceláří je v tamních přímořských letoviscích úplný klid. Tisíce Čechů tam nadále tráví dovolenou a další k moři odletěli i dnes. Přesto nadále trvá upozornění ministerstva zahraničí, aby čeští občané v této napjaté atmosféře necestovali do Ankary a Istanbulu a na jihovýchod země. V Turecku nyní podle odhadů pobývá zhruba 7000 Čechů.

Dnes často ráno odcestovaly se společností Travel Service na dovolenou do Antalye na turecké riviéře asi čtyři pětiny českých turistů, kteří si zájezd zaplatili. Zbytku klientů cestovní kanceláře vesměs nabídnou storno zájezdu či jinou destinaci.

Na krizovou linku, kterou ministerstvo krátce po dramatických událostech v Turecku zřídilo, se lidé obraceli zejména s otázkami na letecké spoje. I těchto dotazů ubylo potom, co v sobotu začala znovu fungovat turecká letiště a spojení z Prahy do Istanbulu už funguje podle letového řádu.

Na infolince nejčastěji zjišťují rozpis spojů

Mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová řekla, že situace se uklidňuje a lidé se nejčastěji ptají na letecké spoje. „Situace je stabilní, stále ale platí sobotní výzva ministerstva,“ uvedla Lagronová. Po zasedání krizového štábu ministerstvo vyzvalo občany, aby se vyhnuli Istanbulu a Ankaře s výjimkou přestupu na letištích a i ve zbytku země byli obezřetní. V případě zhoršení situace je Česko připraveno vypravit do Turecka vojenský speciál.

Pokus o státní převrat propukl v pátek pozdě večer, vládním silám se podařilo puč potlačit. Během bojů, které se odehrávaly především v Ankaře a v Istanbulu, zemřelo 265 lidí, dalších více než 1400 bylo zraněno. Vláda oznámila, že má situaci v zemi pod kontrolou a zahájila rozsáhlé zatýkání. Ve vazbě skončilo už kolem 6000 příslušníků armády a justice.

Sejdou se ministři i Kerry

O situaci v Turecku po zmařeném puči bude jednat šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Už dnes odcestoval do Bruselu, kde se večer setká s kolegy ze zemí visegrádské čtyřky. V pondělí ho čeká pravidelné jednání ministrů zahraničí osmadvacítky. „Ještě není jisté, zda přijede i ministr zahraničí Turecka,“ uvedla Lagronová k pondělní schůzce ministrů EU, které se zúčastní také šéf americké diplomacie John Kerry.

Podle expertů se situace může odrazit ve vyjednáváních EU s Tureckem ohledně migrační krize. Prezident Recep Tayyip Erdogan podle nich nepodařený puč využije k posílení autoritářského stylu vedení země.