Skandály a odliv zákazníků si vybírají daň. Tesco bude propouštět

Tesco,

Tesco, Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Tesco PLC via Flickr

Britská maloobchodní společnost Tesco připravuje snižování nákladů a propouštění zaměstnanců. Chystá rovněž prodej některých aktiv. Tesco se v Británii potýká s odlivem zákazníků. Firmu, která působí rovněž v České republice, navíc zasáhl účetní skandál týkající se nadhodnocování zisků.

Nový generální ředitel podniku Dave Lewis by měl podle listu The Financial Times příští týden představit své plány na zlepšení hospodářské situace. Lewis v červenci nahradil v čele podniku Philipa Clarka. Firma brzy poté přiznala, že nadhodnotila zisk za první pololetí o zhruba 260 milionů liber (více než devět miliard korun).

Podle zdrojů obeznámených se situací se očekává, že Lewis ve čtvrtek představí úspory v objemu stovek milionů liber. Lewis je známý jako „Drastický Dave“, a to kvůli snižování nákladů v britsko-nizozemském výrobci spotřebního zboží Unilever, kde dříve působil, píší Financial Times.

Lewis již v říjnu upozornil, že společnost Tesco, která je největším zaměstnavatelem v britském soukromém sektoru, má prostor k „zeštíhlení“. Tesco podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě přes půl milionu lidí, z toho více než 310 tisíc v Británii.

Snížení nákladů by podle Financial Times firmě usnadnilo zavedení nových slev době, kdy na britském trhu čelí odlivu zákazníků, kteří dávají přednost diskontním prodejcům.

Tesco
Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu. V současnosti má v tuzemsku více než dvě stovky obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízingovou síť Žabka, která čítá více než stovku obchodů. V Česku podle svých internetových stránek zaměstnává téměř 14 tisíc lidí.