Slabá koruna vyprodává a omladí autobazary

Autobazar - ilustační foto

Autobazar - ilustační foto Zdroj: E15

Kurz koruny vůči euru dosáhl v minulém týdnu hranice 28,40 koruny. Aktuálně se pohybuje blízko hranice 28,00 Kč, což podle autobazarů bude mít viditelný dopad na celkový obchod s ojetými vozy v České republice. Výkupní ceny některých vozidel se už zvýšily až o 10 procent a roste poptávka zahraničních zájemců o ojetý vůz z ČR.

„V roce 2014 bylo do České republiky dovezeno přibližně 121 tisíc ojetých vozů ze zahraničí. Vozy ve stáří do 15 let tvořily z celkového objemu téměř 36 procent – 42 824 kusů, vozy nad 15 let potom více než osm procent – 10 113 kusů,“ říká Pavel Foltýn, ředitel rozvoje Auto ESA.

Jak řekl E15.cz, dovozy těchto vozů budou nyní výrazně omezeny, neboť vzhledem ke slabší koruně přestanou být cenově atraktivní. Sekundárním a nanejvýš žádaným důsledkem této skutečnosti pak může být postupné omlazování vozového parku v ČR.

Podle Foltýna mohou na nynějším stavu kurzu české měny profitovat majitelé vozidel ve stáří pět až deset let. Ty byly totiž kupovány v situaci, kdy česká měna byla podstatně silnější.

Radši v Česku než v eurozóně

Průměrný kurz eura vůči české koruně byl například v roce 2008 na hodnotě 24,90 koruny. Tedy téměř o 12 procent nižší. Chce-li tedy někdo prodat vůz vyrobený v těchto letech, je podle mne nyní ta nejlepší chvíle,“ míní Foltýn.

Jeho tvrzení potvrzují i statistiky autobazaru. Podle nich je zřejmý výrazný zájem o nákup vozů ze strany zahraničních zákazníků, pro které je díky aktuálnímu kurzu eura výhodnější nakupovat ojeté vozy v České republice než v zemích eurozóny.

„Výkupní cena některých vozidel se zvýšila až o deset procent a zájem klientů prodat vůz je v lednu přibližně o 15 procent vyšší než v loňském roce,“ okomentoval aktuální situaci na trhu Foltýn.

Podle Foltýna se nyní v zemích eurozóny vyplatí kupovat pouze raritní vozy, nebo vozy ve specifikaci, která je na českém trhu nedostupná nebo méně obvyklá.

Kurz obrací trend

Oživení trhu potvrzuje i síť autobazarů AAA Auto. „Za celý rok 2014 se prodeje v rámci naší skupiny meziročně zvýšily o více než 13 procent z 56 648 na 63 613 ojetých vozů. Aktuální prodeje v lednu zatím vykazují oproti stejnému období loňskému roku rovněž růst, ovšem na celkové hodnocení do konce měsíce ještě chybí jedna kompletní dekáda,“ odpověděla E15.cz generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

Podle jejích slov zvýšený zájem o nabízené vozy od zájemců ze zahraničí registruje skupina již od první devalvace koruny. V minulém roce prodala do zahraničí téměř pět tisíc vozů, což je výrazný meziroční růst.

AAA Auto: Díky poklesu kurzu koruny vůči euru se obrací dlouholetý trend, kdy je zajímavější ojeté vozy z Česka vyvážet, než je importovat.

Potenciální kupci jsou zejména ze zemí západní Evropy, převážně z Německa, Holandska a Francie. Zájem mají o vozy Škoda, Hyundai, VW v dobré kondici, převážně s rokem uvedení do provozu 2013 a novější.

„Díky poklesu kurzu koruny vůči euru se obrací dlouholetý trend, kdy je zajímavější ojeté vozy z ČR vyvážet, než je importovat. To je faktor, který přispívá ke zvyšování našich prodejů, protože se zaměřujeme zejména na vozy s původem v České republice, o který je nyní větší zájem, než o importy, které jsou spojeny s vysokým rizikem podvodů a manipulací,“ potvrdila současný pozitivní trend Topolová.

Výkupní ceny vozů se v AAA Auto podle šéfky skupiny za poslední rok zvýšily o 7,5 procenta. Tento růst ovšem připisuje spíše nedostatku kvalitních mladších ojetin v celé Evropě: „Ten je způsoben nízkými prodeji nových vozů v období ekonomické krize a po něm. Nelze říci, že by se výkupní ceny zvýšily nějak skokově přímo v lednu, jejich růst je stabilní.“