Jamie Oliver krachuje | E15.cz

Vše o realitách

Vše o  realitách Vstoupit do speciálu

Slavný šéfkuchař Jamie Oliver krachuje. Jeho restaurace jdou pod nucenou správu

ČTK

Skupina restaurací vlastněných proslulým britským kuchařem Jamiem Oliverem přešla pod nucenou správu. Informovala o tom britská média, podle nichž krach podniků ohrožuje až 1300 pracovních míst. 

Většina z 25 dotčených restaurací patří do Oliverovy skupiny italských podniků, kterou Brit provozoval od roku 2008. Další část jeho gastronomických provozů zůstává beze změn, uvedla společnost v prohlášení.

„Jsem hluboce zarmoucen tímto výsledkem a rád bych poděkoval všem zaměstnancům a našim dodavatelům, kteří do tohoto byznysu dávali po více než desetiletí celé své srdce,“ uvedl Oliver v dnešním prohlášení.

Jeho společnost Jamie Oliver Group jako nuceného správce vybrala auditorskou a poradenskou firmu KPMG. Vedle 23 italských podniků v Británii převzala tato společnost i vedení restaurací Barbecoa a Fifteen.

V Praze chce uspět další světový kuchař, hosty láká na pravou chuť Toskánska

Oliver zavřel šest ze svých tehdejších 42 italských restaurantů již předloni, kdy byly podle médií důvodem horší obchodní podmínky a klesající kurz libry související s brexitem.

Jak dělat gastrobyznys správně a otevřít si úspěšnou hospodu? Objednejte si manuál E15 >>> 
Magazín E15 Premium Chceš hospodu?

Třiačtyřicetiletý propagátor zdravého stravování Oliver si zajistil celosvětovou proslulost televizními pořady o vaření, které se vysílaly v desítkách zemí a knižními kuchařkami se svými recepty. V roce 2005 mu královna Alžběta II. udělila Řád britského impéria.

Jeho podnikání se však v průběhu let potýkalo s problémy, kvůli nimž musel předloni zavřít například svůj obchod Jamie, řetězec kuchařských škol Recipease či skupinu restaurací Union Jacks. Krach italských podniků podle televize Sky News zasáhne zejména banku HSBC, která je hlavním věřitelem Oliverovy společnosti

Právnické vzdělání se hodí i v restauraci, říká spolumajitel gastroskupiny Together Viktor Kaplan
Jednoduchý koncept zabral. Česká hranolkárna dál expanduje, pobočku má i v Koreji
Vraťme se k tomu, co se jedlo dřív, říká Lucie Beyerová

Autor: ČTK
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!