Španělé předělávají své obří stadiony

Stadion Camp Nou

Stadion Camp Nou Zdroj: CC BY 3.0: JoJan - Wikimedia Commons

Dva proslulé španělské fotbalové kluby oznámily, že zahájí rekonstrukci svých dosavadních stadionů. Barcelona a Real Madrid tak nepotvrdily spekulace, podle kterých chystaly stěhování na zcela nové stadiony. V obou případech přijde rekonstrukce na stamiliony eur.

V Barceloně se o stavbě nového fotbalového svatostánku spekulovalo dlouhé měsíce. Uťalo je prohlášení barcelonské univerzity, která odmítla prodat pozemky, na nichž měl nový stadion stát. Vedení katalánského klubu tak nakonec rozhodlo o rekonstrukci nynějšího Nou Campu. Modernizace přijde na 600 milionů eur. Třetinu si chce klub půjčit od banky a 150 milionů získat prodejem názvu stadionu. Zbylých 250 milionů pak dodá z vlastních zdrojů. Rekonstrukce by měla začít v roce 2017 a skončit o čtyři roky později. Klub tvrdí, že provoz stadionu nebude během této doby jakkoli omezen.

Nou Camp získá novou střechu, basketbalovou halu, VIP prostory a především se zvýší jeho kapacita. Místo dosavadních 98 888 míst bude na něm 105 tisíc míst. „Bylo to obtížné rozhodnutí, ale nakonec jsme zvolili Nou Camp. Je to naše historie, součást města,“ uvedl v prezident katalánského klubu Sandro Rosell.

Zatímco Barcelona zvýší kapacitu a upevní pozici svého největšího stadionu v Evropě, Real Madrid chystá projekt, jehož výsledkem má být nejmodernější fotbalový stadion světa. Rekonstrukce jejího Santiago Bernabeu přijde na 400 milionů eur. O přestavbu se postará společnost GMP Architekten. Také Real Madrid chce získat část peněz prodejem jména stadionu, byť nezveřejnil částku, jakou si představuje.

Nový Santiago Bernabeu má mít přes 80 tisíc míst, zatímco nynější kapacita přesahuje 85 tisíc. Hlavním prvkem rekonstrukce se stane zatahovací střecha, která se zavře či otevře během patnácti minut. Součástí stadionu se stane i komplex obchodů a také hotel.

„Chceme, aby to byl nejmodernější stadion na světě, který bude co nejpohodlnější a zároveň se stane ikonou moderní architektury,“ uvedl prezident Realu Madrid Florentino Perez. Rekonstrukce potrvá tři roky, ale španělský klub ještě nezveřejnil, kdy ji zahájí.