Špičkový golf se vrací do Česka

Golfové hřiště

Golfové hřiště Zdroj: CTK

Turnaj kategorie European Tour se už v Česku pořádal, příznivci golfu jej znali pod názvem Czech Open. Hrával se v Mariánských Lázních, na Karlštejně i v Čeladné, ale kvůli finančním problémům skončil.

Špičkový golf se ale do Česka po třech letech vrací v podobě Turnaje D+D Real Czech Masters 2014. Akce, která je rovněž součástí European Tour, se koná 21. až 24. srpna na hřišti Albatross Golf Resort u Vysokého Újezdu poblíž Prahy.

Nový promotér Relmost se poučil z chyb předchůdců, za minulostí udělal tlustou čáru. Prvním krokem byla změna názvu, podnik pořádá pod názvem Czech Masters. Druhým krokem je rozpočet akce. „Ten je nižší, než měli naši předchůdci,“ sdělil Petr Dědek, majitel promotérské společnosti Relmost.

golfgolf | E15

Rozpočet činí sedmdesát milionů korun, z čehož nejvyšší část představují odměny pro hráče. Dotace turnaje je milion eur, tedy přibližně 28 milionů korun. „Lákáme hráče na servis, jejž jim můžeme zajistit. Neplatíme jim vysoké startovné, které by rozpočet neúměrně zatížilo,“ vysvětlil Dědek.

Drtivá většina finančních prostředků na turnaj pochází ze sponzorských privátních zdrojů. Relmost vlastní práva na turnaj do roku 2018. První tři roky počítá s vyrovnaným rozpočtem, pak by měl turnaj začít vydělávat.

Atraktivita prostředí Albatrossu

Klíčové pro úspěch podniku je, že se koná právě na hřišti Albatross Golf Resort. „To byla naše hlavní podmínka. Bez Albatrossu by se žádný návrat European Tour v letošním roce nekonal. Splňuje pro nás vše, o čem si myslíme, že povede k dlouhodobému úspěchu. Hřiště, zázemí, tréninkové plochy, to vše je na světové úrovni,“ zdůraznil marketingový ředitel Relmostu Pavel Poulíček a dodal: „Dalším trumfem je poloha. Třicet minut od letiště, třicet minut od centra Prahy. Právě provázanost s hlavním městem je to, co v minulosti českým european turnajům chybělo. Musíte myslet na atraktivitu, efektivitu a pohodlí.“

Promotér přitom nechce, aby se turnaj Czech Masters stal uzavřenou akcí určenou výhradně pro golfisty. Má to být i společenská událost, která zvýší povědomí o golfu v Česku. Také z toho vychází cena vstupenek. Zatímco permanentní vstupenka na všechny čtyři dny vyjde na 800 korun, vstupné na finálové dny stojí polovinu. „Zatím jsme prodali pět tisíc vstupenek. Naším cílem je celková návštěvnost dvacet tisíc,“ prozradil Poulíček.